Fibrinolitici

2 min čitanja

Foto: shutterstock

Fibrinolitici su lekovi koji se koriste u cilju rastvaranja tromba i rekanalizacije okludovanog krvnog suda.

Najčešće se radi o belim trombima koji se sastoje od trombocita i male količine fibrina. Uglavnom dovode do okluzije koronarnih arterija i akutnog infarkta miokarda, kao komplikacija rupture nestabilnog aterosklerotskog plaka. Fibrinolitici deluju tako što vrše konverziju plazminogena u plazmin. Koriste se kod akutnog infarkta miokarda, tromboembolije pluća, tromboze perifernih arterija, tromboze dubokih vena (retko).

Tokom terapije ovim lekovima prati se trombinsko, protrombinsko i tromboplastinsko vreme.

U te svrhe se najčešće koriste streptokinaza, koja nije specifična na sam tromb nego deluje na nivou cele cirkulacije. Najčešće od svih predstavnika ove grupe lekova dovodi do anafilaktičkog šoka. Treba biti i oprezan i ukoliko je pacijent neposredno pre primene preležao streptokonu infekciju, jer takva situacija najčešće rezultuje alergijskom reakcijom na primenu streptokinaze. Primenjuje se sporom intravenskom infuzijom tokom sat vremena, a posle toga sledi terapija održavanja od 72 sata.

Ureokinaza je selektivnija na nivou tromba, a ima i manja neželjena dejstva od streptokinaze. Daje se prvih 10 minuta intravenski, a terapija održavanja sledi tokom 24 sata.

fibrinolitici
Fibrinolitici – Foto: healthbenefitstimes

Alteplaza je dobijena rekombinantnom DNK tehnologijom, takođe je selektivnija na plazminogen u trombu nego u cirkulaciji. Daje se intravenski 3-5 minuta i sledi terapija održavanja tokom 2 sata. Alergijske reakcije uglavnom nisu njena nželjena dejstva.

Anisterplaza je kombinacija alteplaze i plazminogena. Pogodna je za vanbolničku primenu (u ambulantnim kolima). Daje se intravenski oko 5 minuta

Neželjena dejstva fibrinolitika su krvarenja i alergijske reakcije. Kontraindikacije su krvareći šlog, diseminovana intravaskularna koagulacija, nedavne operacije….

Autor

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.