Frank Netter

2 min čitanja
Frank H. Netter

Photo: doctornerdy

Frank Netter ( 25 april 1906-17 septembar 1991) je bio američki hirurg i poznati medicinski ilustrator. Jedan od njegovih poznatih radova je anatomski atlas koji se koristi na većini medicinskih fakulteta u svetu.

Frank Netter je iza sebe ostavio jedinstveno nasleđe izgrađeno na talentu, napornom radu i strasti koje studenti medicine mogu u potpunosti da iskoriste.

Ovaj genije nije bio poni sa jednom trikom, jer su njegove ilustracije obuhvatale ne samo čistu anatomiju, već i kliničke aspekte, pa čak i farmakologiju. Ipak, vrhunac njegovog rada predstavlja detaljna, obojena i lepo ilustrovana, ali debela i potresna knjiga (ma daj, to je ipak anatomija), na kojoj je radio do svoje smrti. Ova kompilacija se zove „Atlas ljudske anatomije“, inače među studentima medicine poznat kao „Neterov Atlas ljudske anatomije“.

frank-h-netter
Jedna od ilustracija iz Neterovog atlasa anatomije. Online poručivanje moguće je na linku u prethodnom pasusu.

Pre nego što zaronimo u sam atlas, hajde da istražimo mozak iza njega. Frenk H. Neter je bio proslavljeni hirurg i medicinski ilustrator, rođen 1906. na Menhetnu u Njujorku. Sanjao je da postane umetnik, ali mu se put presecao sa jednom naukom, medicinom. Koristeći svoje neobične veštine, pronašao je način da spoji obe svoje strasti. Šta je rezultat toga? Kolekcija ilustracija i atlas Frenka Netera koji do danas inspirišu umetnike i pomažu studentima i medicinskim radnicima.

frank netter
Photo: datastatus

Rođenje Neterovog atlasa desilo se 1989. godine objavljivanjem prvog izdanja Elseviera Saundersa. Nekoliko puta je ažuriran kako bi odgovarao potrebama entuzijasta anatomije, završavajući najnovijom verzijom i aktuelnim 8. izdanjem, koje je prevedeno na nekoliko jezika.

„Neter Atlas ljudske anatomije“ podeljen je na sedam delova, od kojih svaki pokriva određeni deo tela, na sledeći način:

Odeljak 1 – Glava i vrat
Odeljak 2 – Nervni sistem i kičma
Odeljak 3 – Grudni koš
Odeljak 4 – Abdomen
Odeljak 5 – Karlica
Odeljak 6 – Ruka
Odeljak 7 – Noga

Autor

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.