Humani papiloma virus – HPV

1 min čitanja
humani-papiloma-virus-125

Foto: ft.com

Humani papiloma virus spada u rod Papillomavirus, porodicu Papillomaviridae.

Radi se o malom virusu ikozaedarne simetrije koji nema spoljašnji omotač. Veličina virusne čestice je oko 55 nanometara. Nukleinska kiselina je dvolančana DNK, a kapsid se sastoji od 72 proteinske kapsomere.

Postoji 140 tipova ovog virusa. Većina infekcija prolazi asimptomatski ili uz blage simptome. Ipak, pojedini tipovi mogu da uzrokuju značajne kliničke manifestacije. Tipovi 6 i 11 su uzročnici benignih kožnih promena u predelu genitalnih organa, takozvanih kondiloma. S druge strane tipovi 16 i 18 nose ozbiljni onkogeni potencijal. Kao posledica njihovog delovanja nastaju karcinomi grlića materije i analni karcinomi. Karakteristično je da Humani papiloma virus ne ulazi u krv, odnosno nema viremije.

humani-papiloma-virus-hpv
Analni kondilomi – Foto: gynemedicorp

Virus se prenosi direktnim kontaktom, ali može i tokom porođaja kada novorođenče dolazi u kontakt sa infektivnim lezijama majke, mada je takva transmisija retka. Virusna DNK seinkorporira u genom humanih ćelija i ukoliko se organizam na adekvatan način ne izbori sa infekcijom nastaje umnožavanje ovih ćelija i lezija koje su u okviru grlića materice označavaju kao CIN-ovi. U pojedinim zemljama je upotreba četvorovalentne vakcine značajno poboljšala epidemiološku sliku oboljenja koja uzrokuju Humani papiloma virusi.

humani-papiloma-virus-hpv
Lezija grlića materice – Foto: wikipedia

U mere prevencije mogu da se ubroje apstinencija, upotreba kondoma, primena četvorovalentne vakcine i monogamne veze.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.