Istina o cirkumciziji

2 min čitanja
Istina o cirkumciziji

Foto: ancient-origins

Kada je reč o cirkumciziji, skoro uvek je izvođena u svojstvu rituala ili je imala religijski karakter. Sledi istina o cirkumciziji u predstojećem tekstu.

Kada je obrezivanje prvi put izvođeno? Kako se razvijalo? Zašto se praktikovalo? Prvi pisani zapisi o tome sežu u drevni Egipat.

Postoje mnoge teorije o korenima cirkumcizije. Danas mnogi naučnici veruju da se ovaj čin, koji se obavljao na Srednjem Istoku, potiče iz delova južne Arabije i delova Afrike. Tokom prethodnog milenijuma obrezivanje je izvođeno kao religijski obred, koji predstavlja transformaciju u muškarca, ali i kao oblik kazne u ratna vremena.

Istina o cirkumciziji
Istina o cirkumciziji; Foto: circumcisiondebate

Malo ili mnogo

Cirkumcizija se danas izvodi u Judeizmu i Islamu. Oblik cirkumcizije koji zapadnjaci praktikuju je potpuno uklanjanje prepucijuma (pokretnog dela kože penisa), kao što je slučaj i u Judeizmu. Ipak, u Egiptu i drugim krajevima Afrike uklanja se samo deo prepucijuma. S druge strane na ostrvima Pacifika uklanja se frenulim, dok prepucijum ostaje nedirnut.

To je interesantno ako imamo u vidu biblijsku referencu po kojoj Jevreju naređuju Izraelcima da svoju decu obrežu ponovo, „po drugi put“. To može da znači da su neki od njih obrezivani na egipatski način i da su morali ponovo da budu obrezani po jevrejskom modelu.

Istina o cirkumciziji
Foto: circumcisiondebate

Ratna vremena

Cirkumcizija nije izvođena samo u religijske svrhe ili kao transformacija dečaka u muškarca. Takođe je praktikovana kao kazna za vojnike. Bilo je i primera u kojima su zarobljeni vojnici bili obrezivani, naročito na Srednjem Istoku, istočnoj Africi i jugu Azije.

Istorijski uticaj

Cirkumcizija je imala značajan uticaj na istoriju civilizacija, naročito kada je jedan od stubova zapadne civilizacije, drevni Izrael, ovaj čin učinio etničkim obeležjem svog naroda. Danas se praksa i dalje nastavlja i veruje se da je jedna trećina muškaraca u svetu obrezana. Postupak je najčešći među Jevrejima i Muslimanima. Ali je rasprostranjena i u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je implementirana kao prevencija zdravstvenih stanja, iako se neke velike zdravstvene organizacije u svetu ne slažu da se na taj način postiže značajna korist, upskos rizicima koji postoje.

Cirkumcizija postaje sve više sporna zbog nedostatka pristanka i kršenja ljudkih prava.

Autor

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.