Abortus u viktorijanskom dobu

2 min čitanja
Abortus u Viktorijanskom dobu

Foto: Da Vinci

Abortus u Viktorijanskom dobu bio je zastrašujuća realnost žena koje su u očaju pokušavale da prekinu trudnoću raznim metodama.

Abortus predstavlja prekid trudnoće uklanjanjem fetusa ili embriona iz materice, što rezultuje smrću ploda ili ona prethodi ovoj proceduri. Mnogi abortusi podrazumevali su tehnike koje su mogle da naškode ili dovedu do smrti žene koja im se podvrla.

Ilegalni abortusi

Tokom viktorijanskog perioda, abortusi su smatrani ilegalnim ali su uprkos tome bili široko rasprostranjeni. Radno sposobne žene su abortus smatrale kontrolom rađanja. Ipak, to nije bilo dozvoljeno.

Tokom 19. veka, lekari, sveštenici i društveni aktivisti su podržavali potpunu zabranu pobačaja u Engleskoj.

Abortusi su prvi put zakonom zabranjeni 1803. godine i usled toga stupile su na snagu stroge smernice kako bi se prevenirala njihova zloupotreba. Kazne su uglavno podrazumevale višegodišnje služenje zatvora.

Tokom 19. veka, lekari, sveštenici i društveni aktivisti su podržavali potpunu zabranu pobačaja u Engleskoj. U viktorijanskoj Engleskoj abortus je smatran nezakonitim od onog trenutka kada žena prvi put oseti kretanje ploda. Uprkos tome, abortusi su bili vrlo česta pojava.

Metode abortusa

U 19. veki žene su tragale za manje invazinim metodama pobačaja, poput pilula ili biljnih preparata. Razvoj pojedinih „kontraceptiva“ nosio je i manji rizik od komplikacija procedure. Tako su se munjevito proširili preparati na bazi olova, iako su mnoge žene usled njegovog toksičnog dejstva umirale.

Izvod iz tadašnjeg časopisa – Foto: victorian-era

Pogled iz sadašnjice

Ne smemo zaboraviti da se na abortus gledalo kao poslednja osnovna mera kontrole proširenja porodice, naročito u siromašnim zajednicama u kojima nije bilo dovoljno bezbedne medicinske kontracepcije.

Nema dovoljno podataka o samoabortusu, sigurno je da je ta praksa bila mnogo rasprostanjenija nego što mislimo. Moramo imati i na umu bolne priče i patnju žena koje su bile očajne ili čak umirale u pokušaju nerođenog deteta. Bez pouzdane kontracepcije ili sigurne metode pobačaja, abortusi su bili zastrašujuća strana viktorijanskog perioda.

Autor

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.