Jogurt za svaki dan

2 min čitanja
jogurt-za svaki-dan

Foto: fodmapeveryday

Skoro svi u svetu znaju da je jogurt zdrava namirnica koju je potrebno konzumirati zbog opšteg dobrog. Ali, da li ste znali da ovaj božanstveni napitak ima brojne zdravstvene prednosti koje drže pojedine bolesti podalje od Vašeg organizma?

Jogurt obiluje kalcijumom, fosforom i vitaminom D. Zbog toga je vrlo učinkovit u borbi protiv osteoporoze. Tačnije, osobe koje imaju osteoporozu treba da konzumiraju jogur svakodnevno. U jogurtu se nalaze kulture bakterija koje su dobre za zdravo stanje debelog creva. Takođe, njegovo svakodnevno konzumiranje ima zaštitnu ulogu od karcinoma debelog creva.

jogurt-za-svaki-dan
Foto: splendidtable.org

Ovaj napitak, s obzirom da sadrži bakterijske kulture, pomaže da se uklone mikroorganizmi iz vašeg digestivnog trakta koji proizvode veliku količinu toksina. Drugim rečima, jogurt pospešuje varenje. Veoma je koristan osobama koje pate od zatvora, digestivnih smetnji i crevnih infekcija. Žive kulture u jogurtu pospešuju rast i razvoj leukocita, koja se bore protiv infekcija. Kao rezultat toga, osobe koje redovno piju jogurt poseduju i snažniji imunitet. Drugačije rečeno, jogurt može da poboljša Vašu otpornost protiv uobičajenih stanja, poput prehlade ili sindroma iritabilnog kolona.

Ovaj mlečni proizvod može da snizi koncentraciju lošeg holesterola, jer njegove aktivne kulture apsorbuju holesterol i održavanju ga na zdravom nivou. Nedostatak kalcijuma i vitamina D može da bude uzrok visokog krvnog pritiska. S obzirom da se ove materije nalaze u jogurtu, preporučuje se pacijentima koji moraju da održavaju krvni pritisak pod kontrolom.

Žive kulture u jogurtu mogu da se nose sa mnogim vrstama infekcija. Njegovo svakodnevno konzumiranje može da spreći gljivične vaginalne i crevne infekcije. Zapravo, jogurt se preporučuje za konzumaciju u svim staroznim dobima. Ova namirnica je dobra i za smanjenje telesne mase, naročito ako se redovno konzumira. Jogurt smanjuje osećaj gladi i pruža osećaj sitosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.