Karakteristike ratne rane

2 min čitanja
karakteristike-ratne-rane-moja-medicina-1

Ratne rane predstavljaju poseban oblik povreda. One se značajno razlikuju u mnogim aspektima od rana koje su načinjene u planiranim hirurškim uslovima, koji obezbeđuju aseptičan pristup.

Ratna rana pre svega nastaje u posebnim uslovima, borbenim stanjima, kada se u kompletnom okruženju tela nalaze mikroorganizmi, kako vegetativni, tako i njihovi sporulativni oblici. Nanete vatrenim ili hladnim oružjem, rane na taj način bivaju kontaminirane mikrobima. Iz tog razloga, svaka ratna rana se mora terapijski tretirati kao kontaminirana, jer u suprotnom dolazi do razvoja infekcije.

ratne rane
Rana nastala eksplozivnom napravom, odlikuje se velikom destrukcijom tkiva – Foto: jhandtherapy.org

Ovakve rane su takođe podložne nastanku anaerobnih infekcija, uslovljene prisustvom bakterije Clostridium perfringens. Ova bakterija uzrokuje genezu primarne gangrene, prodirući u zdravo tkivu, pre svega mišiće i razlažući ga do osnovnih konstituenata, pri čemu se oslobađa i ugljen-dioksid. Mehurići ugljen-dioksida se mogu uočiti u vidu gasa nakupljenih u ivicama rane. Opisane karakteristike govore u prilog razvoju gasne gangrene.

Oblik ratne rane

Oblici ratne rane mogu da budu najrazličitiji, ako imamo u vidu da mogu da nastanu na bilo kom delu tela na bilo koji način, upotrebom najšireg mogućeg spektra hladnog i vatrenog oružja. Ukoliko se radi o projektilima iz vatrenog oružja, često se viđa kanal rane na čijem dnu se nalazi i sam projektil. Tada je reč o ustrelnim ranama koje imaju samo ulazni otvor. Projektil dovodi do nastanka direktne nekroze tkiva u vidu kanala koji je napravio, a oko njega se javlja zona masovnog potresa, takođe sa oštećenjem tkiva, a najperifernije je postavljena zona molekularnog potresa.

Ukoliko projektil izađe iz tela, govorimo o prostrelnim ranama. One u tom slučaju prave dve rane, ulaznu i izlaznu, s napomenom da je izlazna rana uvek veća i da su joj ivice zvezdasto izvrnute ka spolja. Projektili ulaskom u tkiva često skreću, te kanal rane nema pravolinijski tok.

S obzirom na varijacije u veličini i obliku projektila, njihovoj brzini i rotaciji prilikom kretanja, jasno je da će oštećenje tkiva biti vrlo opsežno. Ukupno oštećenje okolnog tkiva rane je i do deset puta veće u poređenju sa samim kanalom rane koji tom prilikom nastaje od projektila iz vatrenog oružja.

Tretman ratnih rana

Ukratko govoreći, ovakve rane je neophodno hirurški sanirati, što omogućava adekvatno zarastanje tkiva. Kao što je napomenuto, usled redovne kontaminacije mikroorganizmima, neophodno je primeniti antibiotsku zaštitu, a takođe i antitetanusnu.

Autor

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.