Biološka oružja kroz ratove

2 min čitanja
bioloska-oruzja-kroz-ratove

Foto: globalvillagespace

Trenutna pandemija COVID-19 pokrenula je mnoga pitanja kada su mikroorganizmi u pitanju. Postoji i eventualni strah da bi u bidićim decenijama mikrobi mogli da se iskoriste kao biološka oružja, baš kao što je to bio slučaj u ratovima za nama.

Poznato je da je tokom Prvog svetskog rata, od 1914. do 1918. godine, Nemačka pokrenula tajni program zaraze konja i goveda koji su bili u vlasništvu savezničkih armija, kako na Zapadnom, tako i Istočnom frontu. Zapravo, prijavljena je upotreba kontagioznih zoonoza kao infektivnog agensa. Navodno, nemački agenti su se infiltrovali u Sjedinjenim Američkim Državama i potajno zarazili životinje koje su saveznicima trebale da budu isporučene preko Atlantika. Dodatno, spekulisalo se i o nemačkom pokušaju da 1915. godine proširi kugu u Sant Petersburg, kako bi oslabio ruski otpor.

Biološka oružja kroz ratove
Vojnici sa gas maskama tokom Prvog svetskog rata – Foto: owlcation.com

Užas Prvog svetskog rata doveo je do toga da većina zemalja potpiše Ženevski protokol 1925. godine koji zabranjuje upotrebu biološkog i hemijskog oružja u ratovima. Međutim, Japan je jedna od članica ovog protokola koja je sprovodila masovna, tajna istraživanja, razvoj i proizvodnju biološkog oružja. Zbog toga je prekršila zabranu potpisanog sporazuma, a naknadno je i napala protivničke trupe u Kini u periodu od 1937. do 1945. godine. Japanci ne samo da su upotrebili biološko oružje, nego su tokom perioda istraživanja usmrtili više od 3000 ljudi, uključujući savezničke ratne zarobljenike. Japan je eksperimentisao sa infektivnim agensima koji uzrokuju kugu, antraks, tifus, velike boginje, žutu groznicu, tularemiju, hepatitis, koleru, gasnu gangrenu i druge bolesti.

Biološka oružja razvijana su u mnogim zemljama

Iako ne postoje dokazi o dodatnoj upotrebi biološkog oružja tokom Drugog svetskog rata, zaraćene strane su imale aktivne programe istraživanja i razvoja ovog tipa oružja. Zbog ovakvih napada u Kini, Sjedinjene Američke Države su se usredsrede na istraživanje biološkog ratovanja, kako bi ga bolje razumele i u odbrani i u napadu. Ipak, i Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačka i Sovjetski Savez imali su slične programe istraživanja, ali je do danas poznato da je samo Japan koristio biološko oružje u ratu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.