Skorbut i moreplovci

2 min čitanja
skorbut-i-moreplovci

Skorbut je bolest koja praktično više nije prisutna u zapadnom svetu, ali se pokazala kao fatalna za mornare kroz istoriju.

Život na moru može da bude opasan posao. Smrt i razne bolesti bili su česti, a bitke uobičajene. Ali jedna od najvećih pretnji po mornare, bili su specifični režimi ishrane tokom boravka na otvorenom moru.

Kada su mesecima boravili na moru, mornari na brodu su morali da obezbede hranu koja će trajati dovoljno dugo. Hrana poput keksa, slane govedine, svinjetina, sirevi i riba, bila je uobičajena za duga putovanja. Međutim ovoj ishrani nedostajao je vitamin C. Zapravo, značaj ovog vitamina nije bio prepoznat i to vreme, a ni moreplovci zbog njega nisu mnogo brinuli. Problem je nastao kada je bolest počela da odnosi stotine života mornara.

Skorbut i moreplovci
Foto: nacionalna arhiva Ujedinjenog Kraljevstva

Simptomi skorbuta

Skorbut se javlja ukoliko organizam duži vremenski period nema pristup dovoljnoj količini vitamina C. To se uglavnom dešava kroz period duži od mesec dana. Pre svega javlja se umor i malaksalost, a kod mornara tadašnjeg doba i nostalgija za domovinom. Usled nedostatka vitamina C smanjena je sinteza kolagena, što dovodi do razgradnje tkiva. Usled raspadanja ćelija javlja se poremećaj u radu nervnog sistema, otok zglobova i ispadanje zuba. Mnogi mornari su padali i u stanje slično delirijumu. Verovali su da se more i talasi valovita brda, a zatim bi silazili sa brodova i puštali bi talase da ih dalje nose.

Ukoliko se skorbut ne leči, dovodi do smrtnog ishoda. Procenjuje se da je tokom 18. veka više mornara umrlo usled skorbuda, nego u borbama.

Skorbut i Džejms Kuk

Tokom obilaska sveta od 1768. do 1771. godine, nijedan mornar pod posadom kapetana Džejmsa Kuka nije izgubio život zbog skorbuta. Tvrdio je da je ključ u sladu i sladovini koje je poneo na putovanje da bi ga testirao kao lek. Međutim slad ne sadrži vitamin C. Kapetan Kuk nije ni bio svestan da je njegova disciplina i insistiranje na strogoj higijeni na brodu imala ključnu ulogu u prevenciji skorbuta. Između ostalog, zabranio je svakom mornaru da konzumira mast za vrha tiganja, što je bila uobičajena praksa tog perioda. Zapravo, mast je u kontaktu sa bakrom iritirala creva i otežavala je apsorpciju vitamina C.

Kasnije, kada je uočena uloga vitamina C, svim britanskim mornarima deljene su limete, kako bi se prevenirao razvoj skorbuta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.