Vitruvijev čovek: misterije tela u geometriji i brojevima

2 min čitanja
vitruvijev-covek-moja-medicina-1

Jedno od najistaknutijih i najprepoznatljivijih dela Leonarda da Vinčija je Vitruvijev čovek. Pored crteža čoveka, upisane su i beleške Vitruvija, arhitekte iz Starog Rima.

Ovom slikom Leonardo je pokušao da da pojašnjenje na vekovima poznato ucrtavanje kruga u kvadrat. Ovaj poznati crtež muškog tela savršeno ucrtanog u kružnicu i kvadrat ilustruje Leonardovo verovanje u božansku vezu između ljudskog oblika i univerzuma. Ipak, ovom prilikom zadržaćemo se na anatomskim odnosima čovečijeg tela.

vitruvijev čovek
Centar kružnice je pupak, dok su genitalije centar tela u kvadratu.

Da Vinči je posebnu pažnju posvetio geometriji tela, te se zapaža da pupak Vitruvijskog čoveka predstavlja centar kružnice, odnosno podjednako je udaljen od bilo koje njene tačke. S druge strane, genitalije predstavljaju centar tela. U visinu čoveka može da se smesti deset uspravno položenih šaka, dok je odnos visine tela i dužine stopala 1:6. Ukoliko posmatramo širinu šake, odnosno dlana, u tom slučaju moguće je u visinu čoveka smestiti čak njih 24. Daljim detaljnim posmatranjem crteža zapažamo da raspon ražirenih ruku odgovara visini čoveka. Takođe, udaljenost lakta od vrha prstiju šake iznosi četvrtinu čovekove visine. Vitruvijev čovek pokazuje i odnos veličine stopala i dlana, te u dužinu stopala može da se smesti širina četiri dlana.

Leonardo je u okviru ovog legendarnog crteža pojasnio i geometriju piramida u Gizi, ali i odnos Zemlje i meseca i mnogobrojnih drugih odnosa u prirodi. Crtež datira i XV veka,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.