Aktivni ugalj kroz vekove

2 min čitanja
aktivni-ugalj-kroz-vekove-mojamedicina-1

O adsorbujućim svojstvima drvenog uglja čovečanstvo je upoznato još od 18. veka. Aktivni ugalj se konvencionalno koristi za filtraciju u postrojenjima za prečišćavanje vode.

Pošto gori višom temperaturom, drveni ugalj je bolji od sirovog drveta, pa je istorijski postao gorivo koje se koristi za topljenje ruda. 3750 p.n.e. zabeležena je njegova najranija poznata upotreba. Egipćani i Sumerani proizvodili su drveni ugalj za redukciju ruda bakra, cinka i kalaja u proizvodnji bronze.

Ali, u to vreme Egipćani su otkrili i potpuno nepovezani aspekt drvenog uglja, odnosno on poseduje svojstvo konzervansa. Zapaženo je da stubovi koji su ogoreli u crnoj boji, a zatim korišćeni za izgradnju objekata duž reke Nil, ne trule kada su zakopani u vlažnom zemljištu. Kada su shvatili to, Egipćani su počeli da koriste drveni ugalj u primitivne medicinske svrhe. Ova rana inovacija za očuvanje drveta od truljenja u vlažnim situacijama nastavila se kroz vekove, pošto su otkrivene i druge korisne karakteristike.

ugalj
Foto: worldatlas.com

Aktivni ugalj u medicinskoj istoriji

Tokom ranih 1800-ih godina nove ere, naučnici su pokazali efikasnost uglja u prevenciji trovanja kod ljudi i životinja. Među najranijim dokumentovanim primerima navodi se jedan od francuskih naučnika Bertranda iz 1813. godine nove ere, koji je i sam upotrebio arsenik-trioksid (potentan toksin) zajedno sa prahom drvenog uglja i preživeo. Iste godine, Toveri je progutao smrtonosnu dozu strihnina pomešanog sa ugljem i nije pretrpeo nikakve štetne efekte predoziranja strihninom. Slično tome, 1834. godine nove ere, lekar po imenu Hort, spasao je život pacijentu koji je uzimao živin bihlorid, peroralnom primenom uglja.

Adsorpcijske karakteristike drvenog uglja dalje su istražene u narednih 150 godina. Nekoliko istraživača je pokazalo procese prečišćavanja kako bi poboljšali poroznu prirodu drvenog uglja. I pored značajnog obima rada u ovoj oblasti, aktivni ugalj je tek u poslednjih pedeset godina dobio univerzalno priznanje za svoje kliničke prednosti. Davanje aktivnog uglja u prahu sa vodom ili zaslađenom tečnošću je od tada u širokoj upotrebi, kako bi se sprečilo da toksini uđu u sistemsku cirkulaciju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.