Šta je aktivni ugalj?

3 min čitanja
sta-je-aktivni-ugalj-moja-medicina-3

Foto: centralsun

Aktivni ugalj je posebna vrsta finog crnog praha napravljenog od materijala kao što su ugljenisane kosti, ugalj, petrolejski koks i kokosove ljuske, između ostalog.

Kako funkcioniše aktivni ugalj?

Materijali bogati ugljenikom, kao što je drvo, spaljuju se na veoma visokim temperaturama da bi se dobio drveni ugalj (skoro čist oblik ugljenika). Jednom kada se dobije drveni ugalj, prolazi kroz različite hemijske procese kako bi se „aktivirao“. Ovo uključuje tretman kiseonikom, parom, određenim kiselinama i ugljen-dioksidom, pored ostalih hemikalija.

Proces aktivacije uklanja sve nečistoće i proizvodi fine crne porozne granule. Takođe stvara brojne rupe i pukotine na česticama drvenog uglja. Tako se ukupna površina izuzetno povećava (otprilike 1000 metara kvadratnih po gramu). Jedinstvena voluminozna i porozna struktura aktivnog uglja čini ga najpogodnijim kandidatom za površinsko vezivanje raznih materija (adsorpciju).

aktivni ugalj
Foto: cowaymega.com

Zbog odlične adsorbentne prirode, aktivni ugalj može uhvatiti mnoge toksine i hemijske molekule. Osim fenomena fizičke adsorpcije, porozna struktura aktivnog uglja je takođe korisna zbog njegovog negativnog električnog naboja. Povlači pozitivno naelektrisane toksine i gasove. Ovi molekuli su zatim zarobljeni unutar zamršene mreže pukotina i rupa u aktivnom uglju.

Zbog toga se sprečava apsorpcija toksina u krvotok. Štaviše, aktivni ugalj se ne apsorbuje u ljudskom telu, pa se eliminiše iz tela, digestivnog trakta, zajedno sa adsorbovanim toksinima na njegovoj površini.

Aplikacija i prednosti u primeni

Aktivni ugalj se najčešće koristi kao antidot (protivotrov) kod predoziranja nekim lekovima koji mogu da se izdaju bez recepta, kao što su analgetici. Vreme primene aktivnog uglja u slučajevima trovanja može da utiče na ishod preživljavanja. Aktivni ugalj treba primeniti što je pre moguće, u prvih 1 do 2 sata od izlaganja otrovnoj hemikaliji ili supstanci.

Takođe, on podstiče funkciju bubrega tako što apsorbuje značajnu količinu nečistoća i izlučuje ih fecesom. Zbog toga bubrezi moraju da rade manje energično. Pored toga, koristan je za redukciju neprijatnih mirisa urina. Zbog sposobnosti da se vezuje za holesterol i žučne kiseline, takođe je koristan u adsorpciji holesterola. Druge primene aktivnog uglja uključuju filtraciju vode, izbeljivanje zuba, smanjenje gasova i nadimanja i tretman kože.

Neželjeni efekti aktivnog uglja

Aktivni ugalj se uglavnom dobro podnosi. Nekoliko studija je pokazalo njegovu uspešnu primenu za gastrointestinalnu dekontaminaciju u hitnim slučajevima. Međutim, postoje uobičajeni neželjeni efekti kao što su mučnina i povraćanje. Ovo se može pripisati gruboj teksturi tečne mešavine aktivnog uglja. Mučnina i povraćanje mogu postati jači kada je pacijent u polusvesnom stanju, kao posledica trovanja.

aktivan ugalj
Foto: Nantapok/Getty Images

Naučnici su takođe utvrdili da su mnogi slučajevi neželjenih efekata nastali zbog zaostalih toksičnih nečistoća nepravilno obrađenog ili domaćeg aktivnog uglja. Štaviše, aktivni ugalj može da dovede do neželjenih efekata ako se aspirira u pluća. Zbog toga moramo da budemo sigurni da je nazogastrična sonda nakon plasiranja pravilno postavljena. Da biste to uradili, obično se preporučuje rendgenski snimak grudnog koša kako bi se osiguralo da cev nije u plućima.

Aktivni ugalj nije efikasan u lečenju trovanja supstancama kao što su korozivne kiseline, alkalije, ugljovodonici, alkohol, borna kiselina i teški metali kao što su olovo, kalijum, litijum i jedinjenja gvožđa.
Aktivni ugalj je posebna vrsta finog crnog praha napravljenog od materijala kao što su ugljenisane kosti, ugalj, petrolejski koks i kokosove ljuske, između ostalog.

1 komentar na “Šta je aktivni ugalj?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.