Oralna primena leka

2 min čitanja
oralna-primena-leka-moja-medicina

Foto: pharmapproach.com

Oralna primena leka se značajno razlikuje od peroralne primene. Da li znate o čemu se tačno radi?

Ovakav vid primene lekova podrazumeva njegovo zadržavanje u usnoj duplji. S druge strane peroralna ili per os primena leka označava gutanje leka, to jest njegov prolaz kroz usnu duplju i dalje kroz jednjak do želuca. Razlike u ova dva naizgled ista modela primene lekovitih supstanci u značajne, pogledajmo o čemu se tačno radi.

oralna primena leka
Foto: dentagama.com

Oralna primena leka najčešće podrazumeva upotrbu lekova u vidu tableta, mada ne isključivo. Neke se sisaju, neke grickaju, a neke pacijent treba da postavi ispod jezika, što se zove sublingvalna primena leka. U ustima se apsorbuju male količine nekih tečnosti, poput etanola. U ustima pljuvačka razlaže, otapa tabletu i lek se apsorbuje sa površine bukalne i sublingvalne sluznice. Generalno, sluznica usne duplje je veoma prokrvljena i vlažna, što je povoljno okruženje za primenu određene vrste rerapije.

Vene iz ovog područja pripadaju slivu venae cavae superior, te se krv koja nosi lek dalje distribuira kroza aortu dalje u sistemsku cirkulaciju. Na taj način se zaobilazi jetra koja ima dobro poznatu ulogu u metabolisanju (inaktivaciji) lekova, pa se oralnom primenom izbegava njegova inaktivacija i sledstveno smanjenje koncentracije leka u sistemskoj cirkulaciji.

Neki od najčešćih lekova koji se daju oralno su hidrotalcit, za ublažavanje digestivnih tegoba, ili nitroglicerin koji se primenjuje upravo sulingvalno, kao što smo već naveli.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.