Predoziranje paracetamolom

2 min čitanja
predoziranje-paracetamolom

Foto: sobhmashhad

Samomedikacija je u današnje vreme vrlo česta. Posebno ako se zbog epidemije, kao što je ova sa kojoj se susrećemo, izbegava odlazak u domove zdravlja, a situacija nije toliko loša da je pregled lekara urgentan. Šta se dešava ako se desi predoziranje paracetamolom?

Paracetamol kao OTC lek (ne nije kancerogen), često se uzima na svoju ruku. Opasnost od predoziranja paracetamolom je realna, iz prostog razlog što je paracetamol najčešći učesnik višekomponentnih lekova u simptomatskoj terapiji prehlade, rinitisa, akutne nazalne kijavice, rinofaringitisa, sinuzitisa, i stanja sličnih gripu, za ublažavanje groznice, drhtavice, glavobolje, bola usled zapaljenja grla.

Kada se pored datih praškića ili tableta uzimaju i tablete čistog paracetamola, da se još malo pripomogne telu, može se iz neznanja preterati sa dozom paracetamola.

Predoziranje paracetamolom
Predoziranje paracetamolom – Foto: talkworld.com

Koje su maksimalne dnevne doze paracetamola?

  • 4.000 mg je maksimalna dnevna doza za odrasle osobe. Međutim za odrasle osobe sitnije građe savetuje se doza do 3.000 mg. To nam znači, ako je prosečna doza paracetamola 500 mg, ne više od 8 doza dnevno, odnosno ne više od 4 puta po 1000 mg, što je najveća pojedinačna doza. Tokom terapije paracetamolom poželjno je izbegavati alkohol (najviše su dozvoljena dva blaža pića u toku dana).
  • Deca su posebna grupa i neophodno je pažljivo doziranje prema preporuci pedijatra.

Koji su simptomi koji ukazuju da se preteralo sa dozom paracetamola?

  • dijareja
  • osećaj mučnine i povraćanje
  • znojenje
  • intezivan bol u gornjem delu stomaka

Koje su posledice predoziranja paracetamolom?

  • Hepatotoksičnost je najčešća posledica predoziranja i toksičnosti paracetamola. Posledično oštećenje jestre dovodi do drugih problema (metabolička acidoza, krvarenje).
  • Može nastati i oštećenje pankreasa i bubrega, ponekad i bez oštećenja jetre.

Radi sprečavanja ili smanjenja hepatotoksičnosti daje se N–acetilcistein. N–acetilcistein je antidot za trovanje paracetamolom. On smanjuje toksičnost paracetamola na nivou metabolizma u jetri. Antidot je najučinkovitiji ukoliko se primeni unutar 8 sati od prekomernog unosa paracetamola.

Stoga, pre kupovine i primene bilo kog leka posavetuje se sa svojim farmaceutom. Ona/on je tu za Vas.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.