SNRI – osnovne informacije

2 min čitanja
snri-osnovne-informacije

Foto: science20

SNRI – inhibitori preuzimanja serotonina i noradrenalina su lekovi koji se koriste u terapiji depresije, nazivaju se još dualni antidepresivi. Propisuju se i u terapiji anksioznosti i hroničnog intenzivnog bola. Terapiju određuje isključivo lekar specijalista.

Povećavajući nivo neurotransmitera serotonina i noradrenalina u mozgu, SNRI olakšavaju simptome depresije.

Kod nas su registrovani:

  • desvenlafaksin
  • duloksetin
  • venlafaksin

Najčešća moguća neželjena dejstva uglavnom su slabog inteziteta i nestaju posle par nedelja. Bitno je naglasiti da se mogu desiti individualne intenzivnije reakcije: mučnina, suva usta, teškoće u probavi, gubitak apetita, glavobolja, vrtoglavica, prekomerno znojenje. U slučaju gastrontestinalnih tegoba lek se može uzimati neposredno uz obrok.

snri osnovne informacije
Foto: cognibrain.com

Mere opreza i kontraindikacije:

  • venlafaksin i desvenlafaksin mogu dovesti do povišenog krvnog pritiska (oprez pacijentima sa kardiovaskularnim problemima)
  • duloksetin se ne savetuje pacijentima sa oštećenom jetrom (ili poremećajem rada jetre)
  • SSRI kod pacijenata sa dijabetesom mogu poremetiti kontrolu glikemije (prilagođavanje doze insulina i/ili oralnih antidijabetika).
  • SNRI interreaguju sa značajnim brojem lekova koji se metabolišu putem jetre, kao i sa antiagregacionom terapijom.

Pre uvođenja bilo kog leka ili biljnog preparata uz ovu terapiju neophodno je konsultovati lekara i farmaceuta.

Od interakcija posebno se izdvaja serotoninski sindrom, stanje potencijalno životno ugrožavajuće. Može se javi sa istovremenom terapijom SNRI i drugih lekova koji mogu da utiču na serotonergični neurotransmiterski sistem (triptani, SSRI, SNRI, litijum, tramadol, kantarion, MAOI, antipsihotici). Simptomi: uznemirenost, drhtavica, visoka temperatura, znojenje, nemir, variranje krvnog pritiska, ubrzan srčani rad i zahtevaju hitno javljanje lekaru.

Simptomi nakon prekida terapije su česti, posebno kada se sa terapijom prekine naglo: vrtoglavica, poremećaj spavanja, anksioznost, mučnina i glavobolja. Obično se javljaju u toku prvih nekoliko dana od prekida terapije, prolaze sami od sebe i uglavnom nestaju u roku od 2 nedelje. Individualnu šemu prekida terapije određuje lekar.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.