Kinetoza

2 min čitanja
kinetoza-5

Foto: theconversation

Kinetoza je bolest vožnje koja otežava putovanja, odmore. Od kinetoza pate deca, uglavnom iznad druge godine pa nadalje, i odrasli.

Praćena je osećajem mučnine, vrtoglavice, glavobolje, neprijatnosti i na kraju povraćanjem tokom vožnje, malaksalošću i hladnim znojem, bilo vožnjom drumskim saobraćajem, avionom, brodom.

Bolest vožnje nastaje usled ,,sukoba čula”. Mozak iz sistema za ravnotežu smeštenog u unutrašnjem uhu prima drugačije nadražaje od ostalih čula, naročito vida. To se dešava jer tokom vožnje ubrzavanja i usporavanja se ne vidi već samo oseća.

kinetoza
Foto: wrench.com

Da bi se kinetoza sprečila koriste se lekovi protiv bolesti vožnje. Prvenstveno dimenhidrinat, antihistaminik, koji se uzima 30 minuta pre polaska na put, deluje antiemetički i sedativno. Spada u OTC lekove, odnosno kupuje se bez recepta. Doziranje mu je na par sati, umiri pacijenta i putovanje prodje bez problema.

Postoje i drugi antiemetici, čiji je efekat intezivniji i dugotrajniji kod kinetoza koje su zaista mučne, i koriste se samo pri konsultaciji sa lekarom koji prepisuje recept.

U apotekama u prodaji su i biljni preparati, sa kliničkom dokazanošću, koji sadrže ekstrakt đumbira i pogodni su za sve one koji ne smeju da piju lekove – trudnice, dojilje, srčani bolesnici, pri terapiji pojedinim lekovima.

Za decu tu su lizalice protiv mučnine tokom vožnje koje uglavnom takodje sadrže ekstrakt đumbira, praktične i interesantne za decu.

Saveti:

  •  odrasli tokom vožnje automobilom da sede napred ili ako je moguće da voze
  • tokom vožnje da se ne čita i ne gleda u ekran telefona, tableta
  • pogledom kroz prozor pratiti objekte u daljini
  • ne koristiti osveživače vazduha u autu i jake parfeme pre i tokom vožnje
  • poželjne su česte pauze i blaga vožnja bez naglog kočenja
  • bez slatkiša i zaslađenih napitaka u toku putovanja
  • disati smireno i dubuko.

Srećan put i uživajte! 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.