Kubanska vakcina Soberana 02 na korak do uspeha

2 min čitanja
kubanska-vakcina-soberana-02-na-korak-do-uspeha-1

Foto: plenglish

Kubanska vakcina Soberana 02 bila bi još jedna u nizu novih, aktuelnih vakcina protiv SARS-CoV-2.

Kuba bi mogla da isporuči prvih milion doza svoje vakcine Soberana 02 protiv COVID-19, do kraja aprila tekuće godine. Saopštenje je usledilo od državnih biofarmaceutskih predstavnika tokom nedavnog televizijskog obraćanja. Ovom vakcinom Kuba planira da imunizuje kompletno svoje stanovništvo.

Ova vakcina trebala bi da deluje i protiv novih mutiranih oblika Korona virusa iz južne Afrike, Britanije, Brazila i Sjedinjenih Američkih Država.

Ova ostrvska država sa oko 11 miliona stanovnika vredno radi na razvoju još jedne vakcine protiv COVID-19. Optimistični planovi su da bi zemlja do kraja godine mogla da proizvede i do 100 miliona doza nove vakcine Soberana 02. I Soberana 01 i Soberana 02 su pokazale dobar efekat u visoku stopu aktivnosti imunog odogovora tokom kliničkih studija.

Kubanska vakcina Soberana 02 na korak do uspeha
Kubanska vakcina Soberana 02 na korak do uspeha – Foto: thetelegram

U martu bi trebala da usledi treća faza kliničkih ispitivanja, uključujući 42.600 učesnika. Ova vakcina trebala bi da deluje i protiv novih mutiranih oblika Korona virusa iz južne Afrike, Britanije, Brazila i Sjedinjenih Američkih Država. Direktor kubanskog centra za molekularnu imunologiju navodi da su naučnici prisiljeni da budu snalažljiviji u borbi protiv COVID-19 zbog uvedenih ekonomskih sankcija od strane Amerike. Ne treba zaboraviti i da kubanska biotehnološka industrija uspešno izvozi vakcine u 40 zemalja sveta, protiv meningitisa, hepatitisa B i karcinoma pluća.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.