Masaža karotidnih arterija

2 min čitanja
masaza-karotidnih-arterija-35

Foto: thoughtco

Masaža karotidnih arterija sprodovi se u cilju dijagnostike oboljenja srca ili radi pokušaja smirivanja aritmija.

Ovaj postupak se zasniva na baroreceptorima koji se nalaze u račvi zajedničke karotidne arterije. Baroreceptori imaju ulogu u detekciji povišenog krvnog pritiska, te zatim dovode do stimulacije parasimpatikusa i inhibišu ubrzan srčani rad. Na taj način se reguliše visok krvni pritisak, ali i eventualno prisustvo pojedinih aritmija.

Masaža karotidnih arterija
Foto: nejm.org

Da bi se sprovela masaža karotidnih arterija, neophodno je isključiti smanjen protok kroz ove krvne sudove, ili prisustvo aterosklerotskog plaka, jer prilikom masaže aterom može da se odvali, što bi dovelo da katastrofalnih posledica. Ovom manevru se pristupa prvo desnoj zajedničkoj karotidnoj arteriji, jer se pokazalo da je stepen uspešnosti u tom slučaju veći. Pacijen je u ležećem položaju, ispravljenog vrata, a glava mu se blago okrene u suprotnu stranu. Kada se auskutacijom odredio tačan položaj arterije, u predelu ugla mandibule, blago se izvrši pritisak oko 10 do 15 sekundi. Važno je napomenuti da se nikada ne smeju komprimovati obe arterije. Ako nema povoljnog efekta, postupak se može ponoviti na levoj karotidnoj arteriji.

Ova masaža je vrlo efikasna kod paroksizmalne supraventrikularne tahikardije, ali se koristi i u dijagnostičke svrhe. S druge strane, kod nekih aritmija ne daje pozitivan ishod.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.