Patološko kockanje

2 min čitanja
patolosko-kockanje

Foto: wikipedia

Patološko kockanje se karakteriše upornim kockanjem bez obzira na gubitak, degradaciju ličnosti i ozbiljne probleme za profesionalnu karijeru, lični i porodični život.

Šta kazu psiholozi?

Neka istraživanja kod patoloških kockara nalaze u velikom procentu simptome depresije a pretpostavke pojedinih psihologa da uzrok može biti u nedovoljnoj roditeljskoj disciplini kao i kod nedovoljne ljubavi roditelja.

patolosko kockanje
Patološko kockanje – Foto: wise-geek

Na drugoj strani mogu se javiti kod osoba koje su učene da trebaju vrednovati materijalna i finansijska dobra, negacija vrednosti rada i odsustva potrebe za štednjom. Ne smemo isključiti ni motiv radoznalosti, kao ni to da se sa kockanjem počinje nakon neke životne krize.

Zbog patološkog kockanja porodični život je često poremećen ili uništen;

Crte ličnosti patoloških kockara mogu biti u vidu lenjosti, parazitizma, nesposobnosti da se bave produktivnim radom. Često su prisutne nezakonite aktivnosti da bi se platitili dugovi. Osnovna terapija je u vidu prolongirane psihoterapije. Oporavak može trajati godinama jer takve osobe često ne žele da prihvate pomoć, niti da priznaju da imaju problem. Zbog patološkog kockanja porodični život je često poremećen ili uništen, što se i oslikava u svakodnevnim aktivnostima najbližih članova porodice obolelog.

Patološko kockanje se smatra jednom od najtežih zavisnosti jer se ne leči farmakološki, ne postoji lek.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.