Pet najvećih mitova o koži

2 min čitanja
pet-najvecih-mitova-o-kozi-1

Foto: alive

Naša koža ima mnogobrojne uloge, poput zadržavanja patogenih mokroorganizama u spoljašnjoj sredini. Takođe ima ulogu u termoregulaciji, a poseduje i senzorne neurone koji nam omogućavaju da spoznajemo svet oko sebe. Koža je naš najvidljiviji organ, čak i najveći, što je verovatno i najpoznatija činjenica. Međutim, ovom prilikom otkrivamo pet najvećih mitova o koži.

Skupe kreme održavaju kožu mladom zauvek

Industrija krema za kožu je ogromna. Na primer, u Sjedinjenim Američkim Državama 2020. godine prodaja prestižne nege za kožu dostigla je vrednost od 1,1 milijardi dolara samo od aprila do juna. Verovali ili ne, to je čak pad prodaje za 18% u odnosu na 2019. godinu.

Uprkos unosnoj popularnosti , nijedna krema za kožu ne može da zaštiti kožu od starenja zauvek. To je marketinški trik i nije tačno, navodi doktor Derrick Phillips.

Pet najvećih mitova o koži
Foto: Pet najvećih mitova o koži

Unos vode u organizam održava kožu hidriranom

Ovo je poluistina. Voda za piće svakako održava kožu hidriranom, ali nema dokaza da voda za piće ima direnktno dejstvo na kožu osim u ekstremnim slučajevima, poput toplotnog udara ili teške dehidracije.

Antibakterijski sapun je najbolji za kožu

Ovo je mit. Kožni prirodni mikrobiom je važan za održavanje zdravlja kože. Redovan upotreba antibakterijskog sapuna može da naruši mikrofloru kože. Uklanjanje „loših i dobrih“ bakterija sa kože nije pametna ideja, osim ukoliko profesionalno opredeljenje tako nalaže, kao kod zdravstvenih radnika, manipulacije hranom ili tokom pandemije.

Ranama je potreban vazduh da bi zarasle

Ovo je dugotrajan i raširen mit. Naučnici tvrde da rane bolje zarastaju u čistom i vlažnom okruženju. Istraživanja su pokazala da ćelije bolje migriraju kako bi započele i nastavile proces zarastanja rane u vlažnom prostoru.

Vitamin E pomaže u uklanjanju ožiljaka

Vrlo dug vremenski period naučnici su istraživali da li vitamin E ima ulogu u smanjenju pojave ožiljaka. Ipak dosadašnji rezultati nisu mnogo uverljivi. Navodi se da eventualno silikonski gel poboljšava izgled starijih ožiljaka.

Autor

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.