Piromanija

2 min čitanja
piromanija
piromanija

Foto: psihologika

Piromanija ili patološko podmetanje požara spada u poremećaje kontrole impulsa. Ovaj poremećaj se karakteriše nekontrolisanom željom za podmetanjem požara bez očiglednog motiva i stalnom preokupiranošću koje su povezane sa vatrom.

Ovaj poremećaj je karakterističan više za muškarce nego za žene. Mnogi psihijatri smatraju da uzrok ovog poremećaja može da bude u nepravilnom odgoju deteta, odrastanju bez jednog roditelja. Ovakve osobe takođe pokazuju veliku zainteresovanost za rad vatrogasnih mašina i aparata, te su i učestali pozivi vatrogasnim službama. Često se dešava da osoba koja je izazvala požar učestvuje u gašenju istog.

Primetna je i uzbuđenost i rastuća napetosti pre i posle požara pa se smatra da je to posledična veza sa muškim polnim hormonom testosteronom koji je najaktivniji u adolescenciji, te i statistički pokazatelj da je piromanija najviše zastupljena u adolescentnom dobu.

piromanija
Piromanija – Foto: animal-wallpaper

Prema psihijatru Jovanu Mariću, diferencijalno dijagnostički treba razlikovati podmetanje požara kao vid agresije i ponašanja u adolescenciji od motiva koje mogu biti povezane za novčanu dobit, osvetu ili terorizam. Takođe treba isključiti imperativne halucinacije kod sizofrenije i organske metalne poremećaje.

Lečenje ovog poremećaja je veoma teško i zato je bitno uočiti ga u samom početku. Kako smo već napisali, najčešće se javlja u adolescenciji, a veoma retko u odraslom dobu. Primenjuje se kognitivno bihejvioralna terapija.

Autor

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.