Polipeptidni antibiotici

1 min čitanja
polipeptidni antibiotici

Foto: theconversation

Polipeptidni antibiotici su bacitracin i polimiksini.

Bacitracin ne poseduje hidroksilna (-OH) grupe, reč je o velikom molekulu pa uglavnom deluje na gram pozitivne bakterije: gram pozitivne koke i bacile, gram negativne koke, Haemophilus influenzae i Aktinomicete. Lek deluje na ćelijski zid i ćelijsku membranu bakterija tako što inhibiše prolaz gradivnih proteina ćelijskog zida kroz bakterijsku ćelijsku membranu.

polipeptidni antibiotici
Na slici je prikazan glomazan molekul bacitracina – Foto: wikipedia; polipeptidni antibiotici

Polimiksini poseduju hidroksilne (-OH) grupe i zbog toga su hidrosolubilni molekuli. Hidrosolubnost raste sa povećanjem broja hidroksilnih grupa. bog toga oni prolaze akvaporine gram negativnih bakterija pa ispoljavaju dejstvo na Pseudomonas, enterobakterije i Enterobacter. Svoj efekat ostvaruju deterdžentskim delovanjem na proteine ćelijske membrane bakterija.

Kolistin E je predstavnik ove grupe lekova, koji ima učinak na anaerobne bakterije. Upravo ove bakterije su česti uzročnici sepse.

Ovi antibiotici se koriste lokalno, na koži, očima, sluzokožama. Ne koriste se za sistemsku primenu zbog svog toksičnog dejstva. Bacitracin, koji deluje na gram pozitivne bakterije, kombinuje se u dermatologiji sa neomicinom, koji ima dejstvo na gram negativne bakterijske uzročnike. Na taj način se pokriva širi antibakterijski spektar. Kolistin E je predstavnik ove grupe lekova, koji ima učinak na anaerobne bakterije. Upravo ove bakterije su česti uzročnici sepse.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.