Ćelijski zid bakterija

1 min read

Foto: shutterstock

Bakterijski ćelijski zid karakterističan je samo za prokariote. Eukariotske ćelije ga ne poseduju. On obezbeđuje oblik i integritet bakterijskoj ćeliji.

Ćelijski zid bakterija sastoji se od peptidoglikana, mureina, odnosno mukopeptida. Grade ga naizmenično postavljeni molekuli N-acetil-glikozamina i N-acetil-muraminske kiseline. Od N-acetil-muraminske kiseline polaze tetra peptidi sa različitim D i L oblicima aminokiselina od kojih je najvažnija d-alanil-d-alanin. Ova aminokiselina se vezuje u trećoj etapi sinteze ćelijskog zida za N-acetil-glikozamin i tako nastaje mrežasta struktura mureina.

Građa bakterije; foto: biologija

U toj transpeptidaciji najvažniju ulogu ima enzim transpeptidaza koji se nalazi na spoljašnjoj strani ćelijske membrane. Građa Gram-pozitivnih i Gram-negativnih bakterija se razlikuje. Gram-pozitivne imaju debeo, porozan ćelijski zid, dok je kod Gram-negativnih on tanji ali sadrži i spoljašnju membranu. Međutim zid Gram-negativnih bakterija poseduje male hidrofilne kanale, porine, kroz koje prolaze samo male, hidrosolubilne materije. To znači da liposolubilni molekuli poput prirodnih penicilina neće delovati na ove bakterije, kao ni glikopeptidi, koji su strukturno veliki molekuli.

Gram-pozitivne i Gram-negativne bakterije

Pojedine bakterije ne poseduju ćelijski zid, kao što su mikoplazme, ureaplazme i hlamidije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
Скочи на траку са алаткама