Povrede oka ultravioletnim zracima

2 min čitanja
povrede-oka-ultravioletnim-zracima

Photo: mogujatosama


Ophthalmia electrica je povreda očiju ultraljubičastim zracima, koji dovode do površnih oštećenja epitela rožnjače i vežnjače.

Povrede oka – UV zraci pripadaju nevidljivom kratkotalasnom delu spektra. Oni se emituju prilikom zavarivanja metala električnim lukom (švajsovanje) ili prilikom odbijanja sunčeve svetlosti sa snežnih površina (snežno slepilo) kao i prilikom odbijanja sunčeve svetlosti sa morske površine i pri zračenju kvarc lampom (u solarijumu).

Povrede oka ultravioletnim zracima
Povrede oka ultravioletnim zracima – Photo: shutterstock

Klinička slika

Neposredno posle posmatranja svetlosnog izvora koji emituje UV zrake ne javljaju se nikakve tegobe. Prve tegobe se javljaju nakon latentnog perioda koji traje 4-6 časova. Javlja se nadražajni trijas: fotofobija, epifora (smanjeno lučenje suza) i blefarospazam (grčevito treptanje). Karakteristika ovih povreda je da su uvek prisutne na oba oka, da su bolovi izuzetno jaki i da je nadražajni trijas ekstremno izražen. Povređeni ne može da otvori oči. Kao komplikacija može da nastane sekundarna bakterijska infekcija. UV zraci su slabe prodorne moći pa dublje strukture oka nisu oštećene.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, karakteristične kliničke slike, kao i pregledom na biomikroskopu gde se vidi izbockanost cele površine rožnjače, kao i zeleno tačkasto prebojavanje površine rožnjače i bulbarne vežnjače fluorescinom. Bolesnika često kasno dovode lekaru, i to dvojica držeći ga pod ruku, upravo zbog latentnog perioda. Slične simptome mogu dati površna strana tela rožnjače ili vežnjače ali je simptomatologija obično jednostrana.

Terapija

Lečenje se sastoji u otvaranju stisnutih kapaka (prstima), nakon toga se u oko ukapava lokalni anestetik da bi prestali bolovi. Bolesnik nakon toga sam otvara oči. Zatim se ukapava uljani rastvor vitamina A i antibiotici da bi došlo do reepitelizacije, kao i sprečavanje bakterijske infekcije. Bolesniku se savetuje da miruje 2-3 dana zbog fotofobije. Za to vreme dolazi do reepitelizacije rožnjače i vežnjače i izlečenja.

Autor

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.