Puževi u stomaku

2 min čitanja
puževi u stomaku

Foto: sciencefocus

Puževi u stomaku devojčice i ceo slučaj zvučali su neverovatno, pa su neki stručnjaci smatrali da se radi o simuliranju.

Leta 1859. godine, dvanaestogodišnja devojčica iz Londona, Sara En, žalila se na mučninu. Njeni simptomi nisu bili ozbiljni pa joj roditelji nisu bili zabrinuti, sve dok jednog popodneva nije povratila velikog baštenskog puža.

Sara En je nakon toga povratila još sedam puževa, različite veličine, ali sve žive, te su njeni roditelji shvatilida je vreme da potraže medicinsku pomoć. Na pitanje da li je jela nešto neobično proteklih dana, devojčica je porodičnom lekaru rekla da je jela salatu iz bašte. Lekar je zaključio da je zadesno gutala mlade puževe koji su rasli u njenom stomaku tokom nekoliko nedelja. Uzgred, primetio je i da je Sara imala samo jednu ruku što je pripisao činjenici da se njena majka tokom porođaja uplašila neke divljači.

Puževi u stomaku
Baštenski puž – Foto: pennystomatoes; puževi u stomaku

Priča o puževima zvučala je neverovatno, tako da su neki srtučnjaci nagoveštavali da devojčica verovatno simulira. „Da li baštenski puž može da živi u ljudskom stomaku?“, nizali su se novinski natpisi. Profesor fiziologije Dalton iz Njujorka odlučio je da nađe odgovor. Izvršio je nekoliko eksperimenata koji su podrazumevali potapanje živih puževa i želudačnu kiselinu, kako bi uočio šta se dešava. Stvorenja su uginula posle nekoliko minuta, a posle nekoliko sati su u potpunosti svarena, tako da je profesor zaključio da puževi ne mogu da opstanu u želucu čoveka.

Šta je onda falilo Sari En? Čini se da je njena bolest bila duševne prirode. Ali šta god da ju je mučilo sigurno može da se kaže da to nije ova porodica mekušaca, koji su zadovoljno grickali sveže povrće u Sarinom stomaku.

Autor

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.