Terapija akutnog tonzilitisa – angina

2 min čitanja
terapija-akutnog-tonzilitisa

Foto: Everyday Health

Terapija akutnog tonzilitisa je jedna od najčešće korišćenih u lekarskoj opštj praksi.

Upala grla, akutni tonzilitis, skoro uvek je uzrokovana virusima i bakterijama. Visurne infekcije su znatno češće od bakterijskih, u oko 70-80% slučajeva. Iako su u pitanju dva različita etiološka entiteta, treba imati na umu sličnu kliničku sliku.

Kod upale grla bakterijske etiologije postoji povišena temperatura, bol u grlu, malaksalost, bolovi u zglobovima i mišićima. Isti simptomi javljaju se i pri virusnoj infekciji ali uglavnom uz rinitis i konjuktivitis. S obzirom da u prva tri dana nema značajne razlike koja bi jasno upućivala na mikrobnog uzročnika, ne savetuje se primena antibiotika nego analgetika, antipiretika i vazokonstriktora. Zbog toga danas postoje fiksne kombinacije paracetamola i fenilefrina.

terapija akutnog tonzilitisa
Fenoksimetil penicilin (penicilin V) – Foto: wikipedia

Ukoliko temperatura posle tri dana ne počne da se spušta, to govori u prilog upali grla bakterijske etiologije pa je i opravdano primeniti antibiotike (terapija akutnog tonzilitisa je tada antibakterijska). Pošto je među bakterijama najčešći uzročnik akutnog tonzilitisa Strptococcus, lek izbora je prirodni penicilin za peroralnu upotrebu, fenoksimetil penicilin (penicilin V) koji se pije na svakih 6 sati 7-10 dana. Ukoliko procenimo da se pacijent neće pridržavati ovakve terapije (stariji i deca), propisaćemo prokain benzil penicilin jednom dnevno tokom 7 dana. Ako je pacijent preosetljiv na penicilin, dostojan zamenik može da bude eritromicin. Međutim ako je streptokok na njega razvio rezistenciju sledeći lek izbora je azitromicin ili klindamicin.

Posle uspešno izlečene bakterijske upale grla treba primeniti jednu injekciju benzatin benzil penicilina koja će narednih 20 dana štititi pacijenta od eventualne reumatske groznice. Ona se obično javlja posle strepkokoknih infekcija, posle koje antitela napadaju sopstvene antigene tkiva zbog slične građe sa antigenima streptokoka. Efekat prevencije je isti bez obzira da li se sa terapijom započne prvog ili nekog od narednih dana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.