Moja Medicina

Nauka i zdravlje

Ductus arteriosus persistens – urođena srčana mana

1 min read

Foto: israelnationalnews

Urođena srčana mana ductus arteriosus persistens predstavlja patološku vaskularnu komunikaciju između istmusa aorte i bifurkacije plućne arterije.

Ductus arteriosus persinstens (DAP) je normalno otvoren u okolnostima fetalne cirkulacije. U prvim satima/danima dolazi do njegovog zatvaranja. Održavanje ductus arteriosusa, posle rodjenja, predstavlja anomaliju i omogućava direktnu komunikaciju između sistemskog i plućnog krvotoka jer arterijska krv protiče tokom čitavog srčanog ciklusa iz aorte u arteriju pulmonalis.

Mana je često asimptomatska do druge ili treće decenije. Kada se tegobe jave, bolesnici se žale na dispneju i lošu toleranciju napora.

Na RTG-u srca i pluća zapažamo pojačanu plućnu šaru, dilatiranu plućnu arteriju i naglašen luk leve komore, dok se kasnije veoma retko razvija plućna hipertenzija. Ukoliko se čuje šum na bazi srca, ultrazvučni nalaz je idealna metoda za morfološku i funkcionalnu procenu ovog defekta.

Terapija:

Bez obzira na veličinu, uvek je indikovano zatvaranje ductus arteriosus persitensa. U neonatalnom periodu može se pokušati sa davanjem antagonista prostaglandina u cilju medikamentoznog zatvaranja. Zatvaranje se može izvršiti i hirurški. U odraslom dobu postoji povećana opasnost od infektivnog endokarditisa pa je kod nelečenih bolesnika profilaksa veoma bitna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Možda ste propustili

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
Skip to toolbar