Amilaza u serumu kao pokazatelj stanja pankreasa

2 min čitanja
amilaza u serumu
amilaza-u-serumu-1

Foto: mojdoktor

Amilaza u serumu koristi se kao dijagnostički marker bolesti pankreasa. Međutim, povećanje nivoa ovog enzima u krvi karakteristično je i za oboljenja drugih organa.

Amilaza je enzim koji razlaže skrob pri varenju hrane. U navećoj količini sintetiše je egzokrini pankreas, ali i pljuvačne žlezde, pluća, jajovodi… Razlikujemo P i S amilazu. P amilaza je pankreasna, dok je S amilaza salivarnog porekla (iz pljuvačke). Određivanje amilaze u serumu zasniva se na kinetičkoj kolorimetrijskoj metodi uz upotrebu automatizovanog biohemijskog analizatora.

Za izvođenje je potreban serum ispitanika i specifični ugljeno-hidratni supstrat na kojeg će delovati amilaza. Tokom reakcije nastaje boja, a brzina nastale boje je proporcionalno srazmerna koncentraciji amilaze u serumu.

Nekroza pankreasa – Foto: wjgnet

Amilaza u serumu trostruko povišena karakteristična je za akutni pankreatitis. Vrednosti rastu u prvih 2 do 48 časova i održavaju se visokim 2 do 5 dana, a potom opadaju 3 do 5 dana. Ako je amilazemija duži vremenski period povišena, tada je moguće posumnjati na neki drugi proces poput pseudociste ili nekroze organa. Lažno negativni rezultati mogu da budu posledica suviše kasno uzetog uzorka za analizu. S druge strane, povišene vrednosti amilaze u serumu mogu da budu posledica patoloških procesa drugih organa. Na primer takva stanja su parotitis, ruptura jajovoda, bubrežna insuficijencija, sa ne tako visokim vrednostima kao kod akutnog pankreatitisa.

  1. Pa zar ne piše gore da je P pankreasna a S salivarna (iz pljuvačke),
    A Niš kaže da se radi o S amilazi.
    Usput da kažem da sam danas radila nalaze i amilaza S mi je povišena, 130..čini mi se da prvi put to vidim i čujem pa me malo frka. ☹️

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.