Oštećenje jetre alkoholom

2 min čitanja
ostecenje-jetre-alkoholom

Foto: iokanan

Oštećenje jetre alkoholom je najčešća bolest jetre u savremenom svetu.

U oštećenje jetre alkoholom spada više poremećaja. Najčešće se javlja masna infiltracija jetre. Hepatociti normalno sadrže 2-4% neutralnih masti, ali usled hroničnog konzumiranja etanola nastaje povećanje procenta neutralnih masti. Do 10% masna promenajetre je u blagom stepenu, preko 25% je zražena, a preko 50% je teška infiltracija jetre. Međutim po prestanku uzimanja alkohola ove promene su reverzibilne, a u međuvremenu funkcija jetre nije poremećena.

Ipak, ako proces duži vremenski period perzistira, nastaje alkoholni hepatitis. Poremećaj se karakteriše oštećenjem hepatocita, pojavom apoptotičnih hepatocita i Malorijevog alkoholnog hijalina. Enzimi jetre mogu da budu povišeni, a dijagnoza se postavlja na osnovu biopsije jetre. Prve promene javljaju se u hepatocitima 3. zone i napreduju ka 1. zoni, s obzirom da se tom dinamikom šire patološki procesi u odnosu na stepen ishranjenosti ćelija.

oštećenje jetre alkoholom
Citrotična jetra – Foto: researchgate

Najteži oblik alkoholne bolesti jetre je alkoholna ciroza jetre. Manifestuje se oštećenjem hepatocita i njihovom nekrozom. Usled teškog oštećenja tkiva formira se vezivo koje narušava citoarhitektoniku jetre. Retrakcijom vezivnog tkiva nastaje čvršća konzistencija i čvornovatost jetre, a kao posledica tog procesa javlja se poremećena cirkulacija organa i portna hipertenzija. Za ovaj stadijum je karakteristično uvećanje enzima jetre, ALT, AST, ali i bilirubina čiji nivo korelira sa stepenom oštećenja organa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.