Autoimuni glomerulonefritis

2 min čitanja
autoimuni-glomerulonefritis-1

Foto: pinterest

Autoimuni glomerulonefritis nastaje, kao što mu ime kaže, imunološkim procesima. Pored njih, glomerulonefritise uzrokuje sistemska hipertenzija i dijabetes melitus.

U imunološka zbivanja koja su ključna u patogenezi oštećenja glomerula, značajno mesto zauzimaju cirkulišići imuni kompleksi i autoantitela. Cirkulišući imuni kompleksi čine najveći broj slučajeva glomerulonefritisa. Kada je reč o cirkulišućim autoantitelima, ona dovode u svega 5% slučajeva do oštećenja glomerula. U osnovi oštećenja je njihovo vezivanje za antigene glomerula, što dovodi do njihovog progresivnog propadanja. Autoimuni glomerulonefritis može da nastane nakon nekih bakterisjkih, virusnih ili parazitarnih infekcije, ali i u sklopu serumske bolesti.

Razlog zašto su glomeruli bubrega pogođeni ovim promenama leži u fizičkim procesima i građi samog krvotoka bubrega. S obzirom da se kroz glomerulokapilarnu membranu vrši konstantna filtracija krvi, odnosno plazme, jasno je da će se taloženje imunih kompleksa najpre odigrati baš u njima.

autoimuni glomerulonefritis
Membranoproliferativni glomerulonefritis – Autoimuni glomerulonefritis – Foto: msdmanuals.com

U svakom slučaju, moguće je oštećenje bazalne membrane, ukoliko se imuni kompleksi istalože intramembranski. Zatim takav proces moguć je i u epitelu, ali i u endotelu blomerulskih kapilara. Kod poremećaja u kojem je zahvaćena bazalna membrana, javlja se njeno zadebljanje, te se označava kao membranski glomerulonefritis. On može da protiče uz endokapilarniu ili ekstrakapilarnu proliferaciju ćelija, pa se u tom slučaju koristi termin membranoproliferativni glomerulonefritis. U slučaju endokapilarne proliferacije, umnožavaju se endotelne ćelije, dok se kod ekstrakapilarne proliferacije proces odvija na epitelu glomerula i parijetalnom listu Bomanove kapsule.

Kao posledica ovih zbivanja, smanjuje se jačina glomerularne filtracije, javljaju se edemi, hipertenzija, hipoproteinemija, proteinurija i hiperlipidemija, a nastaje i poremećaj količine i sastava urina. Sve navedeno se ispoljava u određenom stepenu kroz različite kliničke manifestacije glomerulonefritisa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.