Čepići protiv hemoroida

2 min čitanja
cepici-protiv-hemoroida-1

Foto: kristinarisola

Šta su i kako se koriste čepići protiv hemoroida? Donosimo Vam praktične savete koji život znače.

Hemoroidi su proširene vene u predelu anusa i najčešće nastaju kao rezultat nasleđene slabosti vezivnog tkiva zida ovih krvnih sudova. Ukoliko se javi provocirajući faktor, moguće je ispoljavanje hemoroida. To su najčešće porođaj, sedeći položaj posebno na tvrdim stolicama, fizički rad… Ovaj problem ima svaki treći ili četvrti muškarac i češći su nego kod žena.

Čepiće ili supozitorije možete kupiti u apoteci. Radi se o čvrstim oblicima lekova koji se tope na telesnoj temperaturi. Namenjeni su za analnu i vaginalnu primenu, zašiljenog su oblika, konusa. Kao lekovita supstanca se koristi neven, kantarion, kamilica, dok kao konstituent može da posluži glicerin, monogliceridi, digliceridi.

cepici-protiv-hemoroida
Foto: shutterstock/ MojaMedicina.com

Za lekoviti dejstvo na ano-rektalne venske spletove, ovi čepoći treba da ispolje samo lokalno dejstvo. Hemoroidi se prema težini kliničke slike gradiraju stepenima od 1 do 4. Ukoliko su proširene vene unutar anusa, radi se o blagoj formi, a s druge strane pojava spoljašnjih hemoroida i prolaps unutrašnjih nakon defekacije put spolja predstavlja stepen 4. Poenta je da se čepićima tretiraju unutrašnji hemoroidi, te ih je neophodno adekvatno plasirati u rektum.

Kako se koriste čepići protiv hemoroida?

Pre svake upotrebe supozitorija neophodan je klistir manjom količinom tečnosti. Poenta je da se rektum, a ne celo debelo crevo, očisti od fekalnih masa. Potom se čepić izvadi iz pakovanja, lagano prinese anusu i načini blag pritisak. Tom prilikom čepić je uspešno smešten u rektum. Treba naglasiti da se ovaj postupak uvek izvodi upotrebom jednokratnih rukavica. Napominjemo i da nije potrebno čepić gurati što dublje, kao što će Vam to mnogi savetovati. Hemoroidalne vene se nalaze odmah uz unutrašnjost anusa.

Analne supozitorije nisu namenjene lečenju spoljašnjih hemoroida, za njih postoje drugi vidovi terapije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Možda ste propustili

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.