Beli luk i lekovi

1 min čitanja
beli-luk-i-lekovi-1

Foto: mossreports

U farmaciji beli luk zastupljen je uglavnom kao dijetetski preparat – kapsule/tablete koje sadrže suvi ekstrakta belog luka, kao i tinkture, kapi belog luka. Međutim da li su moguća neželjena dejstva ako se zajedno koriste beli luk i lekovi?

Primena:

Ali ekstrakt belog luka, a i obilan obrok belog luka, ako se konzumira svakodnevno značajno interreaguje sa pojedinim lekovima, tada je potrebno obratiti pažnju ili potpuno izbaciti preparat belog luka iz redovne primene.

beli-luk-i-lekovi
Beli luk i lekovi – Foto: orchardtech

Lekovi koji interreaguju sa belim lukom:

  • izonijazid – antituberkulotik – apsolutna zabrana preparata belog luka u toku terapije izonijazidom zbog izostanka antimikrobnog efekta leka
  • antivirotici u terapiji HIV-a (NNRTI lekovi i sakvinavir) – smanjen terapijski efekat lekova
  • estrogensko-progesteronski oralni kontraceptivi – izostanak kontraceptivnog delovanja
  • imunosupresiv ciklosporin – smanjen terapijski efekat leka
  • lekovi koji se metabolišu putem jetre – posebno teofilin, ketokonazol, itrakonazol, feksofenadin, triazolam – smanjen terapijski efekat lekova
  • lekovi koji utiču na zgrušavanje krvi – varfarin, acetilsalicilna kiselina, klopidogrel, heparin, a i diklofenak, ibuprofen i naproksen – pojačana mogućnost krvarenja i pucanja sitnih kapilara.

Pre kupovine bilo kog biljnog preparata obratite se svom farmaceutu, obavestite ga o terapiji koju koristite, da bi se izbegle moguće neželjene reakcije i interakcije. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Možda ste propustili

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.