Subkutana primena leka

2 min čitanja
parenteralna-primena-leka

Foto: MojaMedicina.com

Subkutana primena leka spada u parenteralnu primenu, koja podrazumeva ubrizgavanje supstance u određena područja tela.

Lekovi se subkutano (potkožno) primenjuju u predelu ekstenzorne površine nadlakta, lateralne strane buta ili u predelu abdomena. Na ovaj način se najčešće upotrebljava insulin, lokalna anestezija, niskomolekularni heparin. Ovom prilikom pokazaćemo Vam kako da aplikujete subkutanu injekciju.

Subkutana primena leka

U našem slučaju koristimo niskomolekularni heparin. U predelu abdomena, nekoliko centimetara upolje od umbilikusa, dezinfikujte kožu alkoholom. Nakon otklanjanja zaštitnog poklopca sa igle i provere njene prohodnosti, možete da počnete sa procesom. Subkutana primena leka se uglavnom izvodi pod uglom od 20o do 30o, ali u ovom slučaju igla mora da bude pod pravim uglom. Naberite kožu i napravite ubod. Postepeno potisnite klip sirete dok celokupna tečnost ne bude plasirana u potkožno tkivo. Tokom ovog procesa i dalje pridržavajte kožu prstima, jer ona mora da ostane nabrana. Kada je sadržaj sirete injektiran, polako izvucite iglu i opciono pritisnite ili dezinfikujte mesto primene leka. Važno je napomenuti da nipošto ne masirate ovo mesto i da ostavite lek da se postepeno resorbuje.

subkutana-primena-leka
Niskomolekularni heparin – Foto: MojaMedicina.com

Svakom sledećom aplikacijom menjajte mesto uboda kako bi se izbegle neželjene reakcije u vidu lipodistrofije. Na našem video snimku možete pogledati o čemu se tačno radi.

Autor

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.