Koenzim Q10

2 min čitanja
koenzim-Q10

Foto: ontrackdiabetes

Da li ste čuli za koenzim Q10? Znate li o čemu je tačno reč?

Koenzim Q10, ubihinon, je antioksidans koji naše telo prirodno proizvodi.
Ćelije koriste CoQ10 za rast i biohemijske procese, tačnije CoQ10 podstiče stvaranje ATP-a, adenozin-trifosfata, najznačajnijeg jedinjenja bogatog energijom, koje predstavlja gorivo za svaku našu ćeliju. Koncentracija CoQ10 najveća je upravo u tkivima sa visokim metaboličkim aktivnostima – srce, jetra, mozak, bubrezi.

Pored toga CoQ10 je antioksidans, čuva lipide ćelijske membrane, proteine ćelije i sam DNK od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima, koji prirodno nastaju u našem organizmu metaboličkim procesima, i povećano se stvaraju uticajem spoljašnje sredine.

S godinama, već nakon 30, nivo ovog antioksidansa u našem telu se smanjuje, što se najpre odražava na srčani rad. CoQ10 unosimo namirnicama kao što su iznutrice, masna riba, integralne žitarice, kupusnjače, orašasti plodovi.

Foto: newtstudios

Najznačajnija indikacija za primenu dijetetskih preparata CoQ10 jesu srčana oboljenja (oslabljeno srce, aritmija, angina pektoris, terapija postinfarktnog stanja). Srcu je Q10 neophodan za intenzivan ćelijski rad, krvnim sudovima za elastičnost zidova (Q10 štiti kolagen od oksidativnog stresa i oštećenja).

Kao antioksidans Q10 preporučuje se i kod ateroskleroze, dijabetesa, prekomerne težine, mišićne distrofije, Parkinsonove bolesti, tokom hemioterapije.

Miopatija izazvana statinima je druga najčešća indikacija za primenu preparata CoQ10, jer upravo statini smanjuju nivo ove supstance u ćelijama mišića (kao i u ćelijama srca).

Foto: newscase

Dijetetski preparati CoQ10 ne dovode do neželjenih dejstava, eventualno pri jačim dozama (100mg dnevno) mogu se pojaviti blage nuspojave (gubitak apetita, mučnina, glavobolja, nesanica, osip).

Što se tiče interakcija, CoQ10 bi varfarin, lek za razređivanje krvi, mogao učiniti manje efikasnim i u slučaju istovremene primene poželjna je redovna kontrola terapije. Takođe CoQ10 može dovesti do smanjenja nivoa šećera u krvi i dijabetičari se preporučuje češća kontrola nivoa glukoze u krvi.

CoQ10 se rastvara u mastima i primenjuje se uz obrok. Najčešća doza je 30mg dnevno (do 100mg).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.