Kako ublažiti reakciju na ujed komarca?

2 min čitanja
Kako ublažiti reakciju na ujed komarca?

Foto: insider

Stiglo leto! Stigli komarci. I ja sam jedna od ,,srećnika“ kod kojih ujed komarca izgleda posle par minuta kao ujed krokodila.

Kako tačno dolazi do tako intenzivne reakcije na ujed tako malog komarca?

Odgovor organizma na ujed jeste histaminska reakcija – dolazi do otoka, upale, crvenila i intezivnog svraba, koji zaista mogu biti bolni i neprijatni.

Ako se ujedi rasčešu ,,do krvi” može se desiti i bakterijska infekcija koja komplikuje problem. Prevencija nije uvek potpuno moguća, naročito pri boravku na otvorenom.

Deci mlađoj od godinu dana protiv ujeda značajno je naneti preparate koji su prilagođeni njima. Postoje razni preparati za prevenciju ujeda. Bolje formulacije mogu da se nanose i na lice, izuzev zone oko očiju.

Kako ublažiti reakciju na ujed komarca?
Kako ublažiti reakciju na ujed komarca? – Foto: terminix

Šta uraditi nakon ujeda?

Terapija uključuje:
1. Topikalni antihistaminici – to su OTC (bez recepta) lekovi, mogu se uzeti bez konsultacije sa lekarom, nanose se više puta u toku dana (prosečno oko 3 puta), veoma su efikasni i brzo delujući. Deca mlađa od dve godine mogu ih koristiti samo uz konsultaciju pedijatra.
2. Topikani kortikosteroidi – u slučaju ozbiljnijih reakcija na ujed lekar propisuje kortikosterodinu mast. Njihov efekat je intezivniji, dugotrajniji. Koriste se do 3 puta u toku dana.
3. U slučaju stvaranja rane prilikom češanja rešenje su masti u kombinaciji kortikosteroid i antibiotik. Takođe najbolje je konsultovati doktora.
4. Postoje i biljni preparati uglavnom u obliku gela (hladi i lako se nanosi na velike površine tela). Sadrže kamilicu, hamamelis, aloju, pantenol, itd. Nanose se 5-6 puta u toku dana, i nemaju starosno ograničenje.
5. Najmlađim na ujede mogu da se stave i obloge 3% rastvora borne kiseline. Natopi se komad vate i drži na mestu ujeda desetak minuta više puta u toku dana.
6. U slučaju alergijske reakcije na ujed, ili u slučaju velikog broja ujeda poželjno je uzeti terapiju oralnim antihistaminicina. To su OTC preparati (bez recepta), i piju se jednom dnevno svaki dan u isto vreme.

Da li i Vi imate problema sa letećim krokodilima ovih dana?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.