Ozon kao zagađivač

2 min čitanja
ozon-kao-zagađivač

Foto: independent

Ozon je gas koji se sastoji od tri atoma kiseonika i stvara se u gornjim slojevima atmosfere kao i na nivou tla. Ovde ćemo govoriti o lošem ozonu, ozonu kao zagađivaču koji se stvara na nivou tla.

Treba prvo naglasiti da su najvažniji zagađivači vazduha ugljen-monoksid, sumporni oksidi, ugljovodonici, čvrste čestice i azotni oksidi. Izvori ovih zagađenja su pre svega izduvni gasovi iz automobila, industrija, termoelektrane kao i drugi načini zagrevanja.

ozon-kao-zagadjivac
Foto: wallpaperflare

Ozon se stvara u višim slojevima atmosfere pod dejstvom ultraljubičastih zraka. Ovde je važan azotni-dioksid kao jedan od najpoznatijih zagađivača vazduha, i najefikasniji apsorbens ultraviolentne svetlosti. Ozon kao snažni oksidant je iritans pluća, može oštetiti sluznicu respiratornog tkiva i prouzrokovati plućni edem.

Jedna od najvećih sposobnosti ozona je da pomaže stvaranje slobodnih radikala koji reaguju sa nezasićenim masnim kiselinama.

Zbog velike industrijske i potrošačke primene, izloženost ozonu može dovesti do bronhitisa, emfizema i fibroze pluća. Ozon povećava osetljivost pluća prema bronhokonstriktorima (histamin, alergeni). Zato su u najvećem riziku za obolevanje mala deca, osobe koje imaju astmu, kao i osobe koje rade na otvorenom prostoru.

Jedna od najvećih sposobnosti ozona je da pomaže stvaranje slobodnih radikala koji reaguju sa nezasićenim masnim kiselinama. Ovo dovodi do reakcije slične lipidnoj predoksidaciji za koju se zna da je uzrok nastanka ateroskleroze.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.