Rivanol 0,1% rastvor

2 min čitanja
rivanol-0,1%-rastvor

Foto: harga.web

Da li znate šta je rivanol? Kada se koristi?

Rivanol, etakridin laktat, je organsko jedinjenje žuto-narandžaste boje. Vodeni rastvor rivanola koristi se kao antiseptik za dezinfekcuju kože, ali nalazi upotrebu i u dezinfekciji prostora. Međutim rastvor rivanola ima intenzivnu žutu boju koja ostaje na odeći i predmetima i potrebno je oprezno rukovati sa njim.

Rivanol vodeni rastvor koncentracije od 0,1% je jak antiseptik za spoljašnju upotrebu, služi za dezinfekciju:

  • kože i sluzokože kod posekotina, oderotina i površinskih rana
  • upaljenih, dubokih i gnojnih rana
  • opekotina
  • kao preventivni antiseptik u bolnicama.
Rivanol 0,1% rastvor
Foto: harga.web

Rivanol ima dobro antibakterijsko dejstvo, uništava bakterije vezivajući se za proteine u njima, protiv Gram-pozitivnih rodova, kao što su Streptokoke i Stafilokoke, česti izazivači infekcija, ali je slabo aktivan protiv Gram-negativnih, kao što je rod Pseudomonas.

Rivanol nije preporučljiv osobama atopijske konstitucije i pre upotrebe poželjno je uradititi alergo-test: namazati kožu podlaktice i proveriti reakciju nakon 6 sati.

Mogu ga koristiti deca, trudnice i dojilje. Preporučen je za rane od carskog reza i kod mastitisa, gde se postavljaju obloge rivanola na dojke.

Upotreba:

Obolelo mesto premazati dva do tri puta u toku dana. Po potrebi previti ranu i prethodno postaviti oblog natopljen rivanolom. Obloge i previjanje najbolje da rade stručna lica. Rivanol ne peče pri upotrebi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.