Dijabetes insipidus

1 min čitanja

Foto:endocrinologyadvisor

Sindrom dijabetes insipidusa uzrokuje delimični ili nepotpuni nedostatak ADH, a karakteriše se poliurijom i polidipsijom.

Uzrok nemogućnosti koncentrovanja urina može biti niska koncentracija ADH u plazmi – centralni dijabetes insipidus (lezije hipotalamo-hipofiznog područja kao što su tumori, traume glave, infekcije, leukemije) ili neadekvatan odgovor bubrežnih tubula na normalne vrednosti ili povišen ADH – renalni dijabetes insipidus .

Klinička slika

Glavni simptomi su poliurija i polidipsija, zaostatak u rastu i razvoju, povišena temperatura nepoznate etiologije, povraćanje, opstipacija, hronična dehidracija. Zavisno od veličine i lokalizacije lezije mogu se javiti i drugi simptomi .

Dijabetes insipidus
DIjabetes Insipidus – Foto: pexels

Laboratorijski nalazi

Količina urina je 4-10 litara na dan, svetle je boje. Specifična težina je 1001-1005, a osmolalnost je ispod 150mOsm/kg. Osmolarnost plazme uz dobru hidraciju je normalna. Koncentracija antidiureznog hormona u plazmi je niska.

Diferencijalna dijagnoza

Diferencijalno dijagnostički treba razmotriti psihogenu polidipsiju, hroničnu hiperkalcemiju, dijabetes melitus i hroničnu bubrežnu insuficijenciju.

Lečenje

Lek izbora je sintetski preparat vazopresina u obliku spreja za nos ili tableta čije je antidiuretsko delovanje 10-12h.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.