Elektronske cigarete

2 min čitanja
elektronske-cigarete

Foto: theregreview

Elektronske cigarete (e-cigarete), takođe poznate kao elektronski sistemi za isporuku nikotina, su uređaji koji stvaraju aerosol zagrevanjem tečnosti koja sadrži biljni glicerin, propilen glikol ili smešu istih, jednu ili više aroma i nikotin, iako nikotin može biti izostavljen. Nakon isparavanja tečnosti na grejnom elementu sledi brzo hlađenje kako bi se stvorio aerosol. Taj se proces u osnovi razlikuje od gorenja duvana, a time i sastav aerosola iz e-cigareta i dim od duvana je sasvim drugačiji. Korisnik je bukvalno udahnuo (ili „prigušio“) kroz usnik e-cigarete aerosol.

Svaki uređaj ima bateriju, rezervoar koji sadrži tečnost i komoru za isparavanje s elementom za zagrevanje. Dizajn e-cigarete izvorno se temeljio na konstrukciji konvencionalnih cigareta, ali je evoluirao, s uređajima novije generacije koji dozvoljavaju korisnicima da napune jedan uređaj s različitim tečnostima i da prilagode elemente koji se greju.

Elektronske cigarete
newatlas

Inhalacija aerosola od nikotina kojeg sadrži e-cigareta, dovodi do koncentracije nikotina u plazmi unutar 5 minuta. Ova brzina sistemske isporuke, u kombinaciji s metodom primene koja je ista kao ona koja se koristi za konvencionalne cigarete (tj. oralna inhalacija), rezultuje iskustvom korisnika koji je bliži pušenju cigareta od oblika nikotinske zamenske terapije koje je odobrila Uprava za hranu i lekove (FDA).

Posledice

Jasno je da uporaba e-cigareta ima biološke i eventualno zdravstvene posledice na osobe koje ne puše konvencionalne duvanske proizvode. Iako neke studije pokazuju da pušenje e-cigareta može biti manje opasno od pušenja konvencionalnih cigareta, potrebno je više naučiti. Poseban izazov u ovoj oblasti je upadljiva raznolikost arome u e-cigaretnim tečnostima, budući da nisu poznata dejstva na zdravlje sastojaka aerosola koji su proizvedeni ovim aromatizacijom. Trenutno nije moguće postići konsenzus o sigurnosti e-cigareta, osim što možda kažu da mogu biti sigurnije od uobičajenih cigareta, ali takođe mogu predstavljati rizike za zdravlje kod ljudi koji uopšte ne puše.

Epidemiološki podaci pokazuju da uporaba e-cigareta raste među maloletnicima i mlađim odraslim osobama. Može dovesti do zavisnosti od nikotina u tim uzrastnim grupama među onima koji bi inače bili nepušači. Potrebno je više istraživanja kako bi se razumela delotvornst e-cigareta kao alata za prestanak pušenja, identifikovati zdravstvene rizike upotrebe e-cigareta kako bi ti proizvodi bili što sigurniji. Čak i kako je ovo istraživanje u toku, opravdani propisi koje e-cigarete daju deci nisu dostupni, kao i javno-zdravstvene inicijative koje odvraćaju nepušače od pušenja konvencionalnih cigareta ili upotrebe e-cigareta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.