Somnambulizam – mesečarenje

2 min čitanja
Somnambulizam

Foto: gizmodo

Medicinski termin za mesečarenje je somnambulizam, a pojava se definiše kao hodanje dok spavate.

Somnambulizam se ajčešće događa između četvrte i osme godine, može se javiti i kasnije ali može se zadržati i u odraslom dobu. Dokazano je da je nasledni faktor vodeći uzrok, ali mogu ga i isprovocirati lekovi, visoka temperatura, umor.

Ako jedan od roditelja pati ili je patio od somnabulizma, dete ima tri puta veći rizik da razvije ovaj poremećaj. Ako se mesečarenje javljalo kod oba roditelja, dete ima sedam puta veći rizik, pa zato stručnjaci ukazuju da na vreme treba obratiti pažnju na ovaj poremećaj.

Somnambulizam mesečarenje
Foto: yumama

Mesečarenje (somnambulizam) se najčešće događa sat ili dva nakon što osoba zaspi, a noćne aktivnosti mogu da potraju od nekoliko minuta pa sve do pola sata! S obzirom da osobe mesečare u najdubljoj fazi sna (non-Rem fazama) teško ih je probuditi. Osobe koje mesečare obično se spontano vraćaju u krevet. Kada ih neko tokom mesečarenja probudi treba im vreme da se priberu (jer su dezorijentisani), a čak trećina mesečara može da reaguje agresivno refleksnim udarcem prema osobi koja ih je probudila. To znači da ih ne smete naglo probuditi, pogotovo ako posumnjate da mogu ugroziti svoju ili tuđu bezbednost.

Autor

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.