Marihuana u kliničkim istraživanjima

2 min čitanja
marihuana-u-klinickim-istrazivanjima1

Foto: o2filmes

Marihuana je osušeno cveće biljke konoplje (Cannabis sativa).

Marihuana – Biljka Kanabis i njeni sastojci fitokanabioidi, koriste se širom sveta u rekreativne i medicinske svrhe. Istraživanjem mehanizama kojim fitokanabioidi deluju otkriveno je postojanje složenog sistema u našem organizmu, koji je nazvan endokanabioidni sistem. Ovaj složeni sistem se sastoji od molekula endokanabioida i njihovih proteinskih receptora (CB-1 i CB-2) kao i enzima koji su zaduženi za razgradnju endokanabinoida.

marihuana-u-klinickim-istrazivanjima
Marihuana u kliničkim istraživanjima – Foto: school298.spb

Endokanabioidni sistem ispoljava brojne i veoma široke efekte na različita tkiva, od kojih su neka neophodna za naše preživljavanje. Ipak istraživanja ukazuju da endokanabioidni sistem nije jedino mesto preko kojeg fitokanabioidi mogu da deluju na organizam. Istraživanja pokazuju da bi modulacija funkcije endokanabioidnog sistema mogla da imaju terapijske efekte kod poremečaja raspoloženja (depresija, anksioznost), poremećaja pokreta (Parkinsonova i Hantingtonova bolest), neuropatskog bola, multiple skleroze, povrede kičmene moždine, malignih oboljenja, ateroskleroze, infarkta miokarda, moždanog udara, arterijske hipertenzije, glaukoma, gojaznosti/metaboličkog sindroma i osteoporoze.

Značajno je da se razviju lekovi koji bi delovali na funkcionisanje endokanabioidnog sistema, a pri tome da ne ispoljavaju psihoaktivna dejstva koja su u socijalnom smislu teško prihvatljiva.

Tako na primer endokanabioidi i fitokanabioidi modulišu koštano remodelovanje, primarno dejstvom na diferentovanje koštanih ćelija, te stimulacijom osteoblasta i inhibicijom osteoklasta. U animalnim modelima kao i u odmaklim kliničkim studijama molekule dizajnirane kao modulatori endokanabioidnog sistema ušle su u primenu u terapiji Alchajmerove i Parksinonove bolesti, kao i za oboljenja metabolizma, jetre i bubrega. Takođe razmatra se primena slično baziranih molekula u lečenju upalnog i neuropatskog bola, te nekih karcinoma.

Delovanje na endokrini sistem

Značajno je da se razviju lekovi koji bi delovali na funkcionisanje endokanabioidnog sistema. Pri tome oni ne smeju da ispoljavaju psihoaktivna dejstva koja su u socijalnom smislu teško prihvatljiva. Psihoaktivna delovanja ispoljavaju se uglavnom kod stimulatnornog dejstva lekova ili molekula na endokanabioidni sistem, uglavnom posredstvom CB1 agonista, dok primena antagonista CB1 receptora na primer u tretmanu gojaznosti ne dovodi do ispoljavanja psihoaktivnih efekata.

Autor

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.