Interakcije oralnih kontraceptiva i antibiotika

2 min čitanja
Interakcije-oralnih-kontraceptiva-i-antibiotika-1

Foto: drhagmeyer

Interakcije oralnih kontraceptiva i antibiotika – Mnogi lekovi interreaguju i stoga je od velike važnosti pri svakoj poseti lekaru, bilo opšte prakse ili specijalisti, naglasiti koja terapija se trenutno koristi.

Oralni kontraceptivi spadaju u hroničnu terapiju.

Propisani od strane ginekologa uz konstantnu kontrolu ne narušavaju zdravlje žene (iako se oko oralnih kontraceptiva nalazi veo kontradiktornih teorija, nepoverenja, straha, uz dobru kontrolu hormona i stručnog ginekologa mogu pomoći hormonskoj regulaciji, time i zdravlju žene, pored željenog efekta izostanka ovulacije). Oralni kontrceptivi su hormoni – estrogenskoprogesteronske tablete ili samo progesteronske.

Hormoni se metabolišu putem jetre. Iz tog razloga stupaju u interakciju sa izvesnim lekovima, induktorima i inhibitorima enzima jetre. Dolazi do izostananka njihovog efekta i dolazi do ovulacije ili dolazi do neželjenih efekata leka, kao što je na primer pojačano krvarenje.

Interakcije oralnih kontraceptiva i antibiotika
Interakcije oralnih kontraceptiva i antibiotika – Foto: world-today-news

Kada su u pitanju antibiotici i njihova interakcija sa oralnim kontraceptivima, prema najnovijim studijama samo rifampicin (antituberkulotik koji se koristi i kod Legionarske bolesti, lepre) koji je snažni induktor određenih citohrom P-450 enzima značajno interreaguje sa hormonima, dolazi do neuspele kontracepcije.

Međutim iskustvo govori nešto drugo – ginekolozi zbog individualnosti metabolizma i nivoa hormona kod svake žene preporučuju privremeno korišćenje i mehaničke metode kontracepcije tokom istovremene primene antibiotika, kao i u toku 7 dana posle prekida njihovog korišćenja.

Žene tokom terapije rifampicinom treba da koriste i mehaničke metode u toku 28 dana nakon prekida korišćenja terapije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.