Iščašenje ramena

2 min čitanja

Foto: vašezdravlje

Stabilnost ramenog zgloba zavisi od zglobne kapsule i okolnih mišića. Glenoidalna jama je slaba tačka, jer je plitka i njena površina je mala, pa ne predstavlja jaku potporu za humerus. Iščašenje ramena može nastati dejstvom direktne ili indirektne sile. Nekada ove povrede mogu biti izazvane nekontrolisanim mišićnim kontrakcijama u toku epileptičnog napada. Nakon prvog iščašenja, česta su ponovna, zbog odvajanja zglobne kapsule od glenoidalne površine, koja je sama po sebi plitka.

Razlikuje se prednje, zadnje, gornje i donje išćašenje ramena.

Prednje iščašenje nastaje prilikom pada na ispruženu ruku u abdukciji ili spoljašnjoj rotaciji, a znatno ređe direktnim udarcem na spoljašnji i posterolateralni dio ramena. U zavisnosti od položaja glave humerusa postoji subkorakoidno, subglenoidno, subklavikularno i intratorakalno iščašenje. Subkorakoidno je najčešće.

Iščašenje ramena
Iščašenje ramena – Foto: wikipedia

U kliničkoj slici postoji gubitak funkcije zgloba i bol. Pokušaj izvođenja pasivnih pokreta izaziva „federirajući otpor“. Bolesnik povređenu ruku savijenu u laktu, pridržava zdravom. Karakterističan je deformitet ramena i prinudni položaj ruke u blagoj abdukciji i spoljašnjoj rotaciji. Deformitet ramena se manifestuje zaravnjenim ramenom, akromion prominira sa spoljašnje strane. Dobija se utisak da je lateralna strana ramena odsečena sekirom. Glava humerusa se može napipati ispod korakoidnog nastavka, a glenoidna jama je prazna. Najčešće se dijagnostikuje radiografski jer se često nalazi udružen prelom humerusa, iako je klinička jasna.

Lečenju prethodi isključivanju neurovaskularnih lezija. Najčešće je konzervativno. Postoji više tehnika repozicije, Hipokratova, Kohlerova, Stimsonova. Da bi repozicija bila uspešna potrebno je pacijenta uvesti u kratkotrajnu opštu anesteziju. Ukoliko je repozicija neuspešna potrebno je operativno lečenje.

Od komplikacija mogu se javiti neurovaskularna oštećenja. Najčešća je povreda aksilarnog nerva, brahijalnog pleksusa kao i povrede pazušne arterije.

Ostali tipovi luksacija su retki.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.