Monteggia prelom

2 min čitanja
monteggia-prelom

Foto: orthoexpert

Monteggia prelom podrazumeva prelom proksimalne trećine ulne uz luksaciju glave radiusa. Luksacija glave radiusa je u proksimalnom radioulnarnom zglobu.

Ovakav prelom se najčešće dešava prilikom pada na ispruženu ruku, koja je u pronaciji. Najčešce se ovi prelomi javljaju kod dece, do desete godine, ali se dešavaju i kod odraslih osoba. Monteggia prelom može nastati i prilikom udarca palicom, kada osoba nesvesno podiže ruku da bi se odbranila.

U kliničkoj slici dominira jak bol i oštećenje funkcije lakta, ali i ručnog zgloba. Pridružene povrede kod ovog preloma su iščašenje ili fraktura olekranona i povreda lateralnog kolateralnog ligamenta. Fraktura ulnarne kosti se lako uočava, za razliku od luksacije glave radiusa koju je teže uočiti zbog otoka lakta, nastalog usled preloma.

monteggia prelom
Foto: orthobullets.com

Potreban je neophodan snimak cele podlaktice da bi isključili pridružene povrede. Skoro uvek, prilikom preloma jedne kosti podlaktice za posledicu ima luksaciju druge kosti, zato snimamo i lakat i ručni zglob. RTG snimak će pokazati angularni prelom kod odraslih, dok se kod dece lako uočava.

Terapija je hirurška i podrazumeva unutrašnju fiksaciju ulne i repoziciju proksimalnog radioulnarnog zgloba.

Važno je spomenuti da imamo i Galeazzi prelom ili obrnuti Monteggia prelom. Ovde dolazi do preloma radiusa u distalnoj trećini sa luksacijom radiusa u sad distalnom radioulnarnom zglobu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.