Nasleđivanje vezano za pol

2 min čitanja
nasledjivanje-vezano-za-pol

Foto: nytimes

Nasleđivanje vezano za pol može da bude dominantno i recesivno.

Ova nasleđivanja su praktično vezana za X hromozom. Kod dominantnog nasleđivanja patološki gen se ispoljava u heterozigotnom stanju pa su obolele i žene i muškarci. Nasleđivanje vezano za pol recesivnog tipa se karakteriše ispoljavanjem bolesti u homozigotnom stanju kod žena, što je vrlo retko, dok muškarci po pravilu uvek oboljevaju jer poseduju samo jednu kopiju X hromozoma. Ako žena poseduje patološki gen na jednom X hromozomu, ona je samo prenosilac, odnosno konduktor.

Bolesti koje se prenose recesivno vezano za pol su hemofilija, Dišenova mišićna distrofija, daltonizam

Primer prenosa hemofilije

Kada govorimo o recesivnom nasleđivanju vezanom za pol, postoji nekoliko varijacija:

  • U braku obolelog muškarca (XY) i žene koja ne nosi patološki gen (XX), sva ženska deca će biti konduktori jer dobijaju patološki gen od oca, dok će svi sinovi biti zdravi.
  • U braku obolelog muškarca (XY) i žene konduktora (XX), pola muškog potomstva će biti bolesno, pola zdravo, dok će sva ženska deca posedovati patološki gen. Ispoljavanje u homozigotnom stanju nosi znatno težu kliničku sliku.
  • Zdrav otac (XY) i majka konduktor (XX) imaju 50% šanse da im deca budubez patološkog gena i zdrava. Polovina sinova biti bolesno, a polovina ćerki konduktor patološkog gena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.