Novo istraživanje cirkulacije jetre obećava uspešnu transplantaciju

2 min čitanja
Novo-istrazivanje-cirkulacije-jetre-obecava-uspesnu-transplantaciju-1

Foto: 3hsurgery

Novo istraživanje cirkulacije jetre obećava uspešnu transplantaciju, navodi se u stručnom časopisu Scientific Reports.

Jetra nije samo najveći organ u telu, nego ima i ulogu u detoksikaciji organizma od štetnih hemijskih supstanci. Razumevanje funkcije vaskularnog sistema jetre jedna je od ključnih stvari kada je reč o transplantaciji ovog organa. Transplantiran organ može da bude manji ili veći od prethodnog, a jedna od najvažnijih stavki uspešne transplantacije je adaptacija cirkulacije. Profesor doktor Sylvie Lorente zastupa činjenicu da se ovaj uslov u transplantaciji može postići zahvaljujući konstruktivnom zakonu evolucije dizajna.

Novo istraživanje cirkulacije jetre obećava uspešnu transplantaciju
Novo istraživanje cirkulacije jetre obećava uspešnu transplantaciju – Foto: 3hsurgery

Rad ovog naučnika i njegovog tima, otkrivaju strukturu krvotoka jetre kao kombinaciju preklopljanih mreža u vidu drveta i poroznog sistema. Glavni krvni sud se deli u sve manje i manje ogranke. Doktor Lorente primećuje: „Jetra je fascinantna jer krv u nju ulazi kroz sva krvna suda, a praktično izlazi kroz samo jedan. Veza između ova dva sistema krvnih sudova se ostvaruje na nivou lobulusa koji se ponašaju poput poroznog materijala“.

„Na osnovu naših rezultata sada planiramo da napravimo model koji pokazuje kako jetra menja veličinu i koja su ograničenja neuspeha.“

Objavljeni naučni rad „Jetra, funkcionalna vaskularna struktura“ u časopisu Scientific Reports objašnjava kako se kompletna cirkulacija organa može predvideti kao dizajn koji evoluira ka konfiguracijama sa sve većim smanjenjem otpora u krvnim sudovima.

„Na osnovu naših rezultata sada planiramo da napravimo model koji pokazuje kako jetra menja veličinu i koja su ograničenja neuspeha“, navodi doktor Lorente. Nadamo se da naš doprinos može da pomogne hirurzima da naprave odluku pre ili tokom transplantacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.