Odnos obima struk-kuk

1 min čitanja
odnos-obima-struk-kuk-1

Foto: rs.n1info

Odnos obima struk-kuk se koristi kao pokazatelj stanja uhranjenosti.

Da bismo odredili odnos obima struk-kuk, neophodno je da pre svega izmerimo obim struka i kuka. Za ovaj postupak nam je potrebna centimetarna traka koja je nerastegljiva, sa preciznošću merenja od 1 milimetra.

Obim kuka se izmeri tako što jednostavno trakom obuhvatimo najširi obim u predelu kukova i očitamo vrednosti na traci. Za obim struka, centimetarsku traku postavljamo na sredini, između najniže tačke rebarnog luka i najviše tačke bedrene kosti.

odnos-obima-struk-kuk
Foto: metrazaipozamanterija

Povećanje obima struka iznad 94 centimetara za muškarce, i 80 za žene, govori u prilog povećanom riziku za gojaznost, a ukoliko je ta vrednosti za muškarce 102 cm, a za žene 88 cm, radi se o centralnom tipu gojaznosti.

Odnos obima struka i kuka se dobija tako što ove dve vrednosti podelimo po spomenutom redosledu. Ako je kod muškaraca dobijena vrednost veća od 0.90, a kod žena veća od 0,85, takođe govorimo o prisutnoj androgenoj gojaznosti. Ove vrednosti imaju mnogo veći dijagnostički značaj u raznim oboljenjima, na primer u proceni rizika razvoja dijabetes melitusa tipa 2. U proceni stanja uhranjenosti, odnosno gojaznosti, u obzir treba uzeti i druge testove poput merenja debljine kožnih nabora, ali i sveukupnu kliničku sliku pacijenta, kao i laboratorijske analize.

Autor

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.