Test uhranjenosti

2 min čitanja
test-uhranjenosti-12

Foto: wallpaperflare

BMI, Body Mass Index ili indeks telesne mase se koristi kao test uhranjenosti.

Laički rečeno, ovaj „test uhranjenosti“ možete izvesti u kućnim uslovima. Potrebna vam je vaga sa maksimalnim odstupanjem od 0,1 kg i metar za merenje visine. Visina se meri tako što ispitanik stoji izuven, stopalima spojenih peta i odvojenih prstiju, a glava u položaju u kojem je ravan, koja prolazi kroz tragus i ugao ušne školjke, horizontalna. U slučaju merenja visine dozvoljeno je odstupanje od 1 milimetra.

Sada kada imamo potrebnu visinu i masu ispitanika, potrebno je da vrednosti uvrstimo u formulu. Indeks telesne mase se dobija kao količnik mase izražene u kilogramima i kvadrirane visine izražene u metrima.

Primer

Na primer, ako ste visoki 170 centimetara, koristićemo vrednost u metrima, 1,70 i kvadrirati je kako bismo dobili potrebnu vrednost. To u ovom slučaju iznosi 2,89. Telesnu masu u kilogramima podelite ovim brojem i dobijate potrebnu vrednost koju dalje očitavate iz tabele:

Test uhranjenosti
Test uhranjenosti – Foto: mojamedicina.com

Treba napomenuti da ovaj test ima svoja ograničenja. Na primer, vrednosti za gojaznost ćemo dobiti kod dobro utreniranih osoba koje imaju veliku mišićnu masu, ali u tom slučaju dobijeni podaci neće imati dijagnostički značaj u proceni uhranjenosti. Uz ovaj test poželjno je sprovesti i merenje obima struka i kuka i porediti njihove odnose.

1 komentar na “Test uhranjenosti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.