Sazrevanje eritrocita

2 min čitanja
sazrevanje-eritrocita-1

Foto: theconversation

Sazrevanje eritrocita odigrava se u koštanoj srži, a samo delimično i u cirkulaciji.

Sazrevanje eritrocita, eritropoeza, započinje od multipotentne matične ćelije u koštanoj srži. Njenim deobama i diferencijacijom nastaju oligopotentne matične ćelije, a od njih unipotentne matične ćelije sa sve određenijim karakteristikama budućih, zrelih ćelija.

Prva prepoznatljiva čelija crvene krvne loze je proeritroblast. Sastoji se od krupnog jedra i malo citoplazme koja je zbog veličine jedra potisnuta u vidu uzanog ruba uz ćelijsku membranu. Diferencijacijom proeritroblasta nastaje bazofilni eritroblast koji i dalje poseduje veliko jedro i bazofilnu citoplazmu zbog velike količine RNK. Daljim deobama i diferencijacijom nastaje polihromatofilni eritroblast. Ćelija poseduje manje jedro, oko 50% volumena ćelije, a uočljiva je sve veća količina hemoglobina. Deobe se nastavljaju i sledeća ćelija u ovom nizu je acidofilni normoblast. Jedro je znatno manje, citoplazma acidofilna, a ćelija poseduje čak 80% hemoglobina u odnosu na zrele eritrocite. Izbacivanjem jedra nastaje retikulocit koji se može uočiti i u perifernoj krvi.

sazrevanje eritrocita
Sazrevanje eritrocita – Foto: ilovepathology

Sazrevanjem retikulocita nastaju zreli eritrociti. Za taj proces neophodno je 2 dana, a za nastanak eritrocita od proeritroblasta, prve prepoznatljive ćelije crvene krvne loze, potrebno je 7 dana.

Naravno, za ove procese neophodni su faktori rasta, interleukini, receptori za hemoglobin na površini ćelija prethodnika eritrocita. Poremećaj u sazrevanju eritrocita može da dovede do smanjenja mase eritrocita, anemija i povećanje mase eritrocita, eritrocitoze.

Autor

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.