Sideropenijska anemija kod dece

2 min čitanja
sidoropenijska-anemija-kod-dece

Foto: eZdravlje

Sideropenijska anemija kod dece je najčešća hematološka bolest u dečijoj dobi. Nastaje zbog nedostatka gvožđa potrebnog za sintezu hemoglobina.

Dete mora od rođenja do odrasle dobi svakog dana da apsorbujeoko 1mg gvožđa. Ni majčino mleko ne sadrži znatne količine gvožđa, ali se tri puta bolje apsorbuje nego iz kravljeg.

Osim u dojenačkom dobu, česta je i u pubertetu zbog povećanih potreba za gvožđem tokom ubrzanog rasta, kod devojčica zbog menarhe i adolescenata koji se intenzivnije bave sportskim aktivnostima. Sideropeniji su sklona nedonoščad, donešena novorođenčad male mase na rođenju, deca anemičnih majki, kao i višerotki. Sideropenijska anemija kod starije odojčadi i dece u drugoj godini života je uglavnom uzrokovana nepravilnom ishranom.

Sidorepenijska anemija kod dece
Sidorepenijska anemija kod dece – Foto: medicalxpress

U kliničkoj slici se mogu naći bleda koža i sluzokoža, razdražljivost, sklonost infekcijama, krhka kosa i nokti. Kompenzatorno se javlja tahikardija. Sideropenična deca mogu biti mršava, ali i preuhranjena. Ako anemija traje duže i hemoglobin padne ispod 95g/l, anemična deca zoastaju u telesnom i psihičkom razvoju. Pažnja im je slabija, imaju poteškoće sa učenjem. Često u usta stavljaju zemlju, kamenčiće ili papir, te je ovaj poremećaj poznat kao pika (pica).

U laboratorijskim nalazima koncentracija hemoglobina u serumu je najbolji pokazatelj anemije. Broj eritrocita je kod većine dece normalan ili čak povećan. Eritrociti su sitni sa malim sadržajem gvožđa. Kada su koncentracije gvožđa neko vreme niske, snižava se MCV i MCH. Broj leukocita je normalan, a trombociti mogu biti povišeni.

Lečenje podrazumeva peroralnu upotrebu fero-gvožđa, koje se dozira u količini od 5mg/kg TM/dan. Poželjno je započeti terapiju polovičnom dozom dok se probavni trakt ne navikne na gvožđe, jer su nuspojave u obliku bola u želucu, opstipacije i proliva dosta česte. Najčešći uzrok neuspešne terapije je istovremeno davanje mlečne hrane.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.